2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Újra jár uniós támogatás a Natura 2000 erdőterületeken gazdálkodóknak

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja az érintettek figyelmét, hogy a 41/2012. (IV.27.) VM-rendelet értelmében az Országos Erdőállomány Adattárban, valamint a MePAR adatbázisban Natura 2000 területként nyilvántartott erdőterületeken gazdálkodók vissza nem térítendő, kompenzációs támogatásban részesülhetnek. Ez lényegében a természetvédelmi tevékenységük során felmerülő többletköltségeiket és kieső jövedelmük ellentételezését szolgálja.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A támogatásra minden olyan magán-erdőgazdálkodó jogosult, aki a NATURA 2000 irányelvek végrehajtásával összefüggő korlátozásokkal érintett, az Országos Erdőállomány Adattárában nyilvántartott - nem állami tulajdonú - erdőrészleten gazdálkodik.

A támogatás feltétele, hogy a kérelmet benyújtó ügyfél és az erdőrészlet gazdálkodója megegyezzen, rendelkezzen az adott erdőrészletre vonatkozó jóváhagyott erdőtervvel (vagy az erdőterv készítését a támogatási kérelem benyújtását megelőzően kérelmezze az erdészeti hatóságtól), gazdasága teljes területén betartsa a kölcsönös megfeleltetés előírásait, és a jóváhagyó, vagy részben jóváhagyó határozat kézhezvételétől számított 10 hónapon belül részt vegyen a Natura 2000 erdőterületen gazdálkodók részére szervezett képzésen.

A legkisebb támogatható terület egy hektár, de a támogatás több, legalább 0,3 hektáros erdőrészletre is irányulhat.

A támogatás az egységes kérelemben igényelhető, tehát a benyújtási határidő - az elmúlt évekhez hasonlóan - az idén is május 15. A határidő lejárta után június 10-ig napi 1 %-os támogatáscsökkentés mellett lehet csak a kérelmeket benyújtani. A határidőre benyújtott kérelmek módosítása, javítása, kiigazítása május 31-ig szankciómentesen megtehető. Június 3. és június 10. között napi 1 % támogatáscsökkentés mellett lehet a kérelmet módosítani. A határidők jogvesztők, fellebbezési lehetőség nincs.

A támogatás mértéke az adott Natura erdőrészlet természetességi állapota szerint, korcsoportonként és faállománytípus-csoportonként évente 40-230 euró/ha - mintegy 12-67 ezer Ft/ha - között alakul. A támogatható blokkok listáját az ügyfelek a 31/2013 (III. 28.) Irányító Hatósági közleményben találhatják meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31