Újra jár uniós támogatás a Natura 2000 erdőterületeken gazdálkodóknak

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja az érintettek figyelmét, hogy a 41/2012. (IV.27.) VM-rendelet értelmében az Országos Erdőállomány Adattárban, valamint a MePAR adatbázisban Natura 2000 területként nyilvántartott erdőterületeken gazdálkodók vissza nem térítendő, kompenzációs támogatásban részesülhetnek. Ez lényegében a természetvédelmi tevékenységük során felmerülő többletköltségeiket és kieső jövedelmük ellentételezését szolgálja.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A támogatásra minden olyan magán-erdőgazdálkodó jogosult, aki a NATURA 2000 irányelvek végrehajtásával összefüggő korlátozásokkal érintett, az Országos Erdőállomány Adattárában nyilvántartott - nem állami tulajdonú - erdőrészleten gazdálkodik.

A támogatás feltétele, hogy a kérelmet benyújtó ügyfél és az erdőrészlet gazdálkodója megegyezzen, rendelkezzen az adott erdőrészletre vonatkozó jóváhagyott erdőtervvel (vagy az erdőterv készítését a támogatási kérelem benyújtását megelőzően kérelmezze az erdészeti hatóságtól), gazdasága teljes területén betartsa a kölcsönös megfeleltetés előírásait, és a jóváhagyó, vagy részben jóváhagyó határozat kézhezvételétől számított 10 hónapon belül részt vegyen a Natura 2000 erdőterületen gazdálkodók részére szervezett képzésen.

A legkisebb támogatható terület egy hektár, de a támogatás több, legalább 0,3 hektáros erdőrészletre is irányulhat.

A támogatás az egységes kérelemben igényelhető, tehát a benyújtási határidő - az elmúlt évekhez hasonlóan - az idén is május 15. A határidő lejárta után június 10-ig napi 1 %-os támogatáscsökkentés mellett lehet csak a kérelmeket benyújtani. A határidőre benyújtott kérelmek módosítása, javítása, kiigazítása május 31-ig szankciómentesen megtehető. Június 3. és június 10. között napi 1 % támogatáscsökkentés mellett lehet a kérelmet módosítani. A határidők jogvesztők, fellebbezési lehetőség nincs.

A támogatás mértéke az adott Natura erdőrészlet természetességi állapota szerint, korcsoportonként és faállománytípus-csoportonként évente 40-230 euró/ha - mintegy 12-67 ezer Ft/ha - között alakul. A támogatható blokkok listáját az ügyfelek a 31/2013 (III. 28.) Irányító Hatósági közleményben találhatják meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?