Mit hoz a KAP reformja a magyar agrárium számára? - Interjú Halmai Péter professzorral

agrarszektor.hu
Nem kizárt, hogy 2020 után teljesen új rendszer alakul ki az Európai Unióban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mit hoz a Közös Agrárpolitika reformja a magyar agrárium számára? - A Portfolio.hu Agrárszektor 2014-2020 Konferencián Halmai Péter professzort kérdeztük.

Az eddig érvényben lévő KAP alapvetően a közös európai szintű szabályokon alapult, a reformot követően azonban nagyon nagy mértékben megnőnek a nemzeti eltérések lehetőségei. Számos választható elem kerül a rendszerbe, amelyek nagyon nagy felelősséggel, körültekintéssel és a lehetséges hatások figyelembevételével meghozott nemzeti döntéseket igényelnek - hívja fel a figyelmet a professzor. Ezek függvényében nagyon eltérő nemzeti rendszerek alakulhatnak ki. Alapvető változások mehetnek végbe a rendszerben, amelyek a termelők előnyére is válhatnak, azonban nem kielégítő alkalmazkodás esetén hátrányos hatásokkal is számolhatunk.

A jelenlegi helyzetben a SAPS (Single Area Payment System) továbbvitele tűnik reálisnak, ugyanakkor bizonyos támogatási előnyök a BPS-re (Basic Payment Scheme) való áttéréstől is származnának. Ez a kérdés mérlegelhető, viszont minél tovább húzódik a SAPS további működése, annál inkább jelent majd nehézséget az új rendszerre való áttérés.

Nem kizárt azonban, hogy 2020 után teljesen új rendszer alakul ki az Európai Unióban. Ebben az esetben viszont nagyon nagy, és indokolatlan erőfeszítést jelentene, hogy néhány évre vezessünk be egy bonyolultan adminisztrálható rendszert. A megfelelő döntés meghozatalához fontos támpont lenne a 2020 utáni perspektívák ismerete. Ám ilyen ismeretekkel ma nem rendelkezhetünk - húzza alá Halmai.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?