Elárasztotta a piacot az ukrán tojás

agrarszektor.hu
Több mint négyszeresére emelkedett az Ukrajnából származó tojás mennyisége az EU-ban, de az unió tojáskivitele még mindig jóval az import fölött van. Eközben jelentősen csökkent a magyar tojásimport, az export pedig nőtt.

Az Európai Unió tojástermék-importja 19 százalékkal emelkedett 2018-ban a 2017. évihez viszonyítva, és közel 27 ezer tonna volt - írja piaci jelentésében az Európai Bizottság adataira hivatkozva az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI). Az import több mint fele - 51 százaléka - Ukrajnából érkezett, összesen csaknem 14 ezer tonna, ami több mint négyszerese volt a 2017-ben beszállított mennyiségnek. Eközben az USA-ból származó tojás mennyisége 44 százalékkal 6 ezer tonnára, az Argentínából pedig 34 százalékkal 2 ezer tonnára csökkent - írja a Nemzeti Agárgazdasági Kamara (NAK).

Az unió közösség tojástermék-exportja tavaly 5 százalékkal emelkedett, és elérte a 219 ezer tonnát. Japán 28, Svájc pedig 18 százalékkal részesedtek az exportból, és együttesen 102 ezer tonna tojást vásároltak a közösségből. Japánba 17 százalékkal emelkedett a kivitel, Izraelbe pedig 79 százalékkal több tojást szállítottak az uniós exportőrök.

A KSH adatai alapján Magyarország héjas tojás importja 2018-ban 17,6 százalékkal, 21,2 ezer tonnára csökkent, ezen belül pedig 11,3 százalékkal kevesebb, 6,5 ezer tonna friss tojást vásárolt a nemzetközi piacról, mint egy évvel korábban. A héjas tojás exportja 14,5 százalékkal, 9,9 ezer tonnára emelkedett, ezen belül a friss tojás kivitele 86 százalékkal, 1,6 ezer tonnára nőtt.

Az Európai Bizottság adatai alapján az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 129 euró/100 kilogramm volt 2019 januárjában, ami 24,6 százalékkal maradt el a 2018. januári átlagártól. Magyarországon az étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 28,1 százalékkal 25,5 forint/darabra csökkent ugyanebben az összehasonlításban.

EZ IS ÉRDEKELHET
Ahogy azt az agrárszektor.hu megírta nem csak a tojás, de az Ukrajnából exportált baromfi is ellepte az uniót. Ennek az az oka, hogy az Ukrajnával kötött Európa hagyott egy kiskaput a szabadkereskedelmi egyezményben, amelyet Ukrajna az exportmennyiség megtízszerezésére használt fel. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?