Érdekes adat: erre használják fel a legtöbb tejet Európában

agrarszektor.hu
Az Európai Unióban megtermelt tej 37 százalékát sajt előállítására használták fel 2017-ben, több mint 29 százalékából pedig vaj készült. Az unió tagállamai közül Németországban készült a legtöbb sajt, ők az összes termelés 22 százalékát mondhatják magukénak, míg a friss tej egyötödét az Egyesült Királyságban állították elő.

2017-ben mintegy 156,9 millió tonna tejet dolgoztak fel az Európai Unióban, ami 3,5 millió tonnával több volt, mint a 2016-ban feldolgozott mennyiség - derül ki az Eurostat adataiból. Ennek a közel 160 millió tonnás mennyiségnek a 37 százalékát sajt előállítására használtak fel, a 29,3 százalékából vaj, a 12,5 százalékából tejszín, és a 11,1 százalékából friss tej készült. Savanyított tej készült a tej 4,2 százalékából, por alapú termékeket állítottak elő a 3 százalékából, a maradék 2,9 százalékból pedig egyéb termékeket készítettek.

Az EU-ban megtermelt összes tejnek a 98,9 százalékát dolgozták fel. A maradék 1,1 százalék vagy nem feldolgozott termékként végezte, így például a takarmányipar használta fel, vagy pedig visszakerült a farmokra.  

Az Európai Unió tagállamai közül Németországban állították elő a legtöbb sajtot (2,2 millió tonna készült itt, ami az EU összes sajttermelésének 22 százaléka), őt követte Franciaország (1,9 millió tonna, az EU teljes mennyiségének 19 százaléka), a harmadik helyen pedig Olaszország végzett (1,3 millió tonna, az EU össztermelésének a 12 százaláka). A legtöbb friss tejet az Egyesült Királyságban állították elő 2017-ben, itt készült az unió összes friss tejének a több mint egyötöde (az uniós termelés 22,5 százaléka, azaz 6,9 millió tonna).

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?