2024. július 27. szombat Olga, Liliána

A sógorok is a vallatópadra kerültek?

MTI
Az osztrák vidékfejlesztési program társfinanszírozási kérelmét még áprilisban nyújtották be Brüsszelnek. Az osztrák mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztérium (Landwirtschafts- und Umweltministerium) szeptember közepéig kapott haladékot a program módosítására vagy az Európai Bizottság kérése szerinti értelmezésre. Ellenkező esetben Ausztria 2015 és 2020 között eleshet az agrár-környezetvédelmi programok 1,1 milliárd eurónyi támogatásától.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A kritika az egész osztrák környezetvédelmi és agrárpolitikát érinti - olvasható a Der Standard című liberális osztrák napilapban. "Ausztria területének csaknem felét erdő borítja, de az erdőgazdaságot érintő stratégiai lépések nem elegendőek, az intézkedések konkrét részleteket nem tartalmaznak" - idézi a lap a bírálatot.

Az osztrák mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter, Andrä Rupprechter biztos abban, hogy a bírált terveket tisztázni tudják. "Mivel az áprilisban benyújtott program részletei még pontosításra szorulnak, nyílt párbeszédet fogunk folytatni az Európai Bizottsággal, és rendelkezésre bocsátjuk a kért információkat" - közölte a minisztérium.

A lap megjegyzi: mivel a környezetvédelmi program költségvetése már eldőlt, a miniszternek kevés mozgástere maradt. Az unió nemcsak a támogatási kérelem általános számait, hanem az egyes konkrét lépéseket is bírálja. Az erdőtelepítési programpontnál a támogatási feltételek egyértelmű betartását kéri számon, amikor a honos fafajösszetétel pontosítását kéri. Az osztrák környezetkímélő mezőgazdaságról szóló programmal kapcsolatban az unió a környezetvédelmi lépések hatékonyságában kételkedik.

Annak ellenére, hogy Ausztria az uniós országok közül úttörőnek számít a biogazdálkodásban, mégsem tartalmaz a támogatási kérelem olyan részt, amely a biogazdálkodásra való áttérést elemezné - idézi a lap az unió kritikáját.

A felmérések szerint Ausztria 2010-ben 353 100 hektár biológiai gazdálkodású területtel rendelkezett és további csaknem ötvenezer hektár hagyományos gazdálkodás biogazdálkodássá való átminősítését tervezte. Egy 2012-es jelentés szerint már csaknem 540 000 hektárnyi földterületen folyt biogazdálkodás.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31