Klórozott csirke, hormonkezelt marhahús: ezektől nagyon félünk

agrarszektor.hu
Egyetlen mezőgazdasági témában sem sikerült áttörést elérni az EU-USA szabadkereskedelmi tárgyalásokon (TTIP) - ezt erősítette meg Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter közelmúltbeli meghallgatása is az Európai Parlament mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottságában. Az amerikaiak nem hajlandók hatékony védelembe részesíteni az eredetvédett uniós élelmiszereket, és úgy tűnik, nem lehet összhangba hozni az élelmiszerbiztonsági szabályokat sem. Sokan súlyos kártérítési perektől tartanak, ha a megállapodás megszületik.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Meghallgatta a közelmúltban Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági minisztert az Európai Parlament mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottsága. A találkozón az amerikai szabadkereskedelmi tárgyalásokról (TTIP), valamint az amerikai agrártámogatási rendszerről volt szó.

A legfőbb aggodalmak a folyamatban levő EU-USA szabadkereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatban merültek fel - fogalmazott közleményében Erdős Norbert, az AGRI szakbizottság fideszes tagja. Egyrészt az amerikaiak nem hajlandóak hatékony védelemben részesíteni az uniós eredetvédett élelmiszereket az USA piacán. Másrészt kiderült, hogy szinte lehetetlen összhangba hozni az amerikai és az EU-s élelmiszerbiztonsági szabályokat, így pedig kérdéses, hogyan lehetne megóvni az európai és a magyar fogyasztókat az EU-s előírások szerint nem biztonságos import élelmiszerektől. Nagy a félelem amiatt is, hogy génmódosított szervezetek jutnak be EU belső piacára.

MTI-fotó: Varga György

Problémát okozhat az is, hogy az egyezmény megkötése után a vitás ügyeket nemzetközi kereskedelmi választottbíráskodás (ISDS) elé lehetne vinni. Erdős Norbert szerint tartani kell attól, hogy súlyos kártérítéseket kell majd fizetnünk a panaszos nemzetközi vállalatoknak, ha nem engedjük be piacunkra például a hormonnal kezelt marhahúst, a klórral mosott csirkehúst vagy a génmódosított szervezeteket.

Eddig tizenegy tárgyalási fordulóra került sor, áttörést azonban egyetlen mezőgazdasági témában sem értünk el. A közelmúltban megkötött Csendes-óceáni Szabadkereskedelmi Megállapodás (TPP) tárgyalásaiból okulva, a mezőgazdasági, mint legproblémásabb kérdések, valószínűleg a folyamat legvégén vetődnek majd fel. Szinte biztos, hogy az Obama-ciklus alatt nem kötik meg a megállapodást, sőt lehetséges, hogy erre még a jelenlegi európai parlamenti ciklus is rövid lesz. "Mindenesetre az EP Mezőgazdasági Bizottságában szoros figyelemmel kísérjük a szabadkereskedelmi tárgyalások alakulását, s azonnal felemeljük a hangunkat, amennyiben bármilyen, a gazdákat és a fogyasztókat károsító vagy veszélyeztető lépésre kerülne sor" - fogalmazott közleményében Erdős Norbert.

A miniszteri meghallgatást ezen a linken lehet megtekinteni.

 

 

 

 

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?