Rossz hír: még több adminisztrációs teher várhat a gazdákra

MTI
Lényegesen több adminisztrációs feladat elé állítják majd az uniós gazdákat a következő uniós költségvetési ciklusban, erre utalnak a Közös Agrárpolitika (KAP) eddig megjelent módosítási elképzelései. Jelenlegi formájában ugyanakkor sem a magyar, sem az uniós mezőgazdaság nem lenne működőképes a támogatások nélkül.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A közös agrárpolitika eddig megjelent módosítási elképzelései arról árulkodnak, hogy még több adminisztrációs feladat vár a gazdákra - hangoztatta söptei sajtótájékoztatón Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke. A cél az, hogy minden gazda időben hozzájusson az európai uniós támogatásokhoz, ezt kell segítenie a közreműködő szervezeteknek és az érdekképviseleteknek is.

Az alelnök szerint jelenleg nincs olyan kifizetetlen támogatás, amely ne okkal maradt volna el. Az esetek többségében valamilyen birtokvita van a háttérben, így a támogatásokat csak azután lehet kifizetni, ha ezek a viták lezárultak - tette hozzá.

Míg 2016-ban 47 ezer értesítést küldött ki a problémás támogatási kérelmek miatt a kifizető ügynökség, addig 2017-ben már csak 26 ezer gazdálkodót kellett értesíteni előzetes ellenőrzés keretében valamilyen hiányosságról, ami 60 százalékos csökkenést jelent. A MAGOSZ elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió sokszor csak 3-4 év múlva ellenőrzi az igénylések jogosságát és a kifizetéseket, így ha akkor derülnek ki a hiányosságok, az az érintettek számára komoly nehézségeket jelenthet.

Jelenlegi formájában sem a magyar, sem pedig az uniós mezőgazdaság nem lenne működőképes a támogatások nélkül - hangsúlyozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke (NAK). 2015-ben például Magyarországon 800 milliárd forintnyi agrártámogatást fizettek ki, miközben abban az évben az agrárágazat adózás előtti eredménye 500 milliárd forint volt.

A képet árnyalja, hogy a negatív eredmény sokszor azért keletkezik, mert a közös agrárpolitika keretében fizetett forrásokhoz olyan kötelezettségek társulnak, amelyek jelentősen drágítják az európai termelést, és bizonyos esetekben a terméseredményeket korlátozzák, csökkentik.

Győrffy Balázs szerint várható, hogy a környezetvédelemmel és a természetvédelemmel kapcsolatos újabb korlátozások lépnek majd életbe az EU-ban. Így eljöhet egy olyan pont, aminél a jó adottságokkal és megfelelő technikai, technológiai háttérrel rendelkező gazdálkodóknak már jobban megérheti uniós támogatások nélkül, de szabadabban gazdálkodni és termékeket értékesíteni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?