2022. szeptember 26. hétfő Jusztina

Hatalmas vitákat robbantott ki Brüsszelben a rákkeltőnek tartott vegyszer

agrarszektor.hu
Elhalasztották az Európai Bizottságban a glifozát nevű növényvédőszer-hatóanyag engedélyének megújításáról szóló döntést. A vitában ugyanis a tagországi álláspontok nagyon eltértek egymástól, ezért végül a kérdésről nem szavaztak. Az Európai Parlament szerint a hatóanyagot legkésőbb 2022-ben be kellene tiltani.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Nem hozott döntést tegnapi ülésén az Európai Bizottság (EB) illetékes állandó bizottsága a glifozát hatóanyag uniós engedélyének megújításáról. A testület tudomásul vette, hogy a témában a tagállami küldöttségek állsápontjai jelentősen különböznek, ezért az ülés végén a kérdésben nek szavaztak. Glifozátügyben hamarosan bejelentik a következő ülés időpontját, és egyes információk szerint november elején születhet döntés arról, hogy a növényvédő szer meddig maradhat kereskedelmi forgalomban, illetve meddig használható az Európai Unió országaiban.

A glifozát uniós forgalmazásáról szóló engedély 2017. december 15-én jár le. Az Európai Bizottság eredetileg azt javasolta, hogy hagyják jóvá a hatóanyag felhasználást még 10 évig, azonban egyre több felszólalás és visszajelzés érkezett a glifozát állítólagos veszélyeivel kapcsolatban. A "glifozát kritikusok" a végleges betiltást követelik, mert a hatóanyagot rákkeltőnek tartják, és aktivisták a napokban benyújtották azt a petíciót, amelyet több mint 1,3 millió ember írt alá a glifozát ellen. Az uniós hatóságok és illetékes szervezetek ugyanakkor korábban úgy nyilatkoztak, hogy a hatóanyag nem rákkeltő.

Az Európai Parlament (EP) a héten úgy foglalt állást, hogy a glifozát forgalmazását és felhasználását az unióban 2022-es legkésőbbi határidővel be kellene tiltani. A hatóanyag nem professzionális, vagyis háztartási használatát viszont már a jelenlegi engedély lejártakor, tehát december 15-vel betiltaná az EP.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?