Mentőövet dobnának a Brexit miatt aggódó farmereknek a britek

agrarszektor.hu
A Brexit után még öt éven keresztül biztosítaná a brit kormány a mezőgazdasági termelőknek azokat az agrártámogatásokat, amelyeket eddig az európai uniótól kaptak. Az átmeneti időszakra addig lehet szükség, amíg a britek felállítják azt az új rendszert, amely a környezetvédelemre helyezi a hangsúlyt, illetve könnyíteni kívánja a brit gazdák helyzetét azután, hogy Nagy-Britannia kivonul az Európai Unióból és a Közös Agrárpolitikából (KAP). A brit kormány ugyanakkor a KAP-ot alapvetően elhibázottnak tartja.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Nagy-Britannia 2019 márciusában lép ki az Európai Unióból és így az uniós Közös Agrárpolitikából is, ezért a brit kormány olyan átmeneti időszak létrehozását tervezi, amelyben az eddigiekhez hasonló támogatási feltételeket biztosítaná a gazdáknak. A 2019-es Brexitet követően ezért a brit kormány még öt évig, várhatóan 2024-ig nyújtantaná a mezőgazdasági termelőknek a KAP által nyújtott uniós támogatásokat - írja az euractiv.com.

A brit gazdák évente mintegy 3 milliárd fontnyi (3,37 milliárd eurónyi) támogatásban részesülnek az uniós Közös Agrárpolitikából, és ennek mintegy háromnegyedét közvetlen kifizetések révén kapják meg. A brit kormány az ötéves időszakban az eddigiekhez hasonló támogatás biztosítását tervezi azért, hogy a brit gazdákat ne viselje meg az ország kilépésére az unióból- közölte Michael Gove környezetvédelmi miniszter.

A miniszter szerint a garantált jövedelmekkel a kormány célja, hogy a gazdálkodóknak legyen elegendő idejük a szükséges beruházások megvalósítására, üzleti modelljeik módosítására, illetve felkészülhessenek a jövőre. A Brexit után olyan új támogatási rendszer létrehozását tervezik, amely nagyobb hangsúlyt fektetne a környezetvédelemre, így például az erdőtelepítésekre és a biológiai sokféleség növelésére. Szintén ösztönözni akarják a A gazdaságok számára a technológia innovatív felhasználását a gazdálkodók számára.

Michael Gove ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a KAP "alapvetően hibás". Véleménye szerint ugyanis a földhasználók kifizetése, amely most a földterületek méretétől függ, igazságtalan, nem elég hatékony és rossz eredményekhez vezet. Az átmeneti időszak alatt ezért a brit kormány azt tervezi, hogy a legnagyobb földdel rendelkező tulajdonosok számára biztosított forrásokat csökkenti.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03