2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Mentőövet dobnának a Brexit miatt aggódó farmereknek a britek

agrarszektor.hu
A Brexit után még öt éven keresztül biztosítaná a brit kormány a mezőgazdasági termelőknek azokat az agrártámogatásokat, amelyeket eddig az európai uniótól kaptak. Az átmeneti időszakra addig lehet szükség, amíg a britek felállítják azt az új rendszert, amely a környezetvédelemre helyezi a hangsúlyt, illetve könnyíteni kívánja a brit gazdák helyzetét azután, hogy Nagy-Britannia kivonul az Európai Unióból és a Közös Agrárpolitikából (KAP). A brit kormány ugyanakkor a KAP-ot alapvetően elhibázottnak tartja.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Nagy-Britannia 2019 márciusában lép ki az Európai Unióból és így az uniós Közös Agrárpolitikából is, ezért a brit kormány olyan átmeneti időszak létrehozását tervezi, amelyben az eddigiekhez hasonló támogatási feltételeket biztosítaná a gazdáknak. A 2019-es Brexitet követően ezért a brit kormány még öt évig, várhatóan 2024-ig nyújtantaná a mezőgazdasági termelőknek a KAP által nyújtott uniós támogatásokat - írja az euractiv.com.

A brit gazdák évente mintegy 3 milliárd fontnyi (3,37 milliárd eurónyi) támogatásban részesülnek az uniós Közös Agrárpolitikából, és ennek mintegy háromnegyedét közvetlen kifizetések révén kapják meg. A brit kormány az ötéves időszakban az eddigiekhez hasonló támogatás biztosítását tervezi azért, hogy a brit gazdákat ne viselje meg az ország kilépésére az unióból- közölte Michael Gove környezetvédelmi miniszter.

A miniszter szerint a garantált jövedelmekkel a kormány célja, hogy a gazdálkodóknak legyen elegendő idejük a szükséges beruházások megvalósítására, üzleti modelljeik módosítására, illetve felkészülhessenek a jövőre. A Brexit után olyan új támogatási rendszer létrehozását tervezik, amely nagyobb hangsúlyt fektetne a környezetvédelemre, így például az erdőtelepítésekre és a biológiai sokféleség növelésére. Szintén ösztönözni akarják a A gazdaságok számára a technológia innovatív felhasználását a gazdálkodók számára.

Michael Gove ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a KAP "alapvetően hibás". Véleménye szerint ugyanis a földhasználók kifizetése, amely most a földterületek méretétől függ, igazságtalan, nem elég hatékony és rossz eredményekhez vezet. Az átmeneti időszak alatt ezért a brit kormány azt tervezi, hogy a legnagyobb földdel rendelkező tulajdonosok számára biztosított forrásokat csökkenti.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31