2023. szeptember 22. péntek Móric

Jakab István: Brüsszelben megy a trükközés

MTI
A következő európai uniós finanszírozási ciklusban mindenképp szükség van a Közös Agrárpolitikára, mivel a britek kilépésével akár évi 15 milliárd eurós kiesés is megjelenhet. Magyarország hajlandó növelni a befizetéseik arányát, ugyanakkor félő, hogy az Európai Bizottság a migránsválságra hivatkozva átcsoportosításokat tesz kötelezővé.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Szükség van a termelést támogató és a vidékfejlesztést is szolgáló "pillérekre", vagyis az uniós Közös Agrárpolitikára - hangsúlyozta Jakab István a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke egy pécsi sajtótájékoztatón. Fontos, hogy a Brexit ellenére is megmaradjon az agrártámogatások reálértéke, a britek kilépése az Európai Unióból ugyanis évi 13-15 milliárd eurós kiesés jelenthet. Ugyanakkor Magyarország bejelentette, hogy hajlandó növelni a befizetések arányát, ami azonban csak akkor jelentene megoldást, ha a nagy uniós tagállamok is tennének annak érdekében, hogy ne csökkenjen a támogatás - tette hozzá.

Brüsszelben folyamatosan megy a trükközés, hogy miként lehetne a forrásokat a migránsok ellátására átcsoportosítani - közölte az elnök. Az Európai Bizottság minden tagállam számára lehetővé tette az átcsoportosítást, ugyanakkor tartani lehet attól, hogy ezt kötelezővé teszik.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?