Kereskedelmi háború robbanhat ki az USA és az EU között

agrarszektor.hu
Az Európai Unió (EU) kész reagálni, ha az Egyesült Államok valóban vámot vet ki az importált acélra és alumíniumra, de még bízik abban, hogy ez elkerülhető. Az EU retorzióként importvámot vezethet be egyes USA-beli élelmiszerekre is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

"Egy kereskedelmi háborúnak nincsenek győztesei (...) A protekcionizmus soha nem jelenthet választ" - szögezte le Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos az Európai Bizottság heti ülése után. A tervezett amerikai importvámokat Donald Trump elnök nemzetbiztonsági kockázatokkal indokolta, de az EU-nak komoly kételyei vannak erre vonatkozóan. "Nem értjük, hogyan jelenthetne az Európai Unió és számos NATO-szövetséges veszélyt az Egyesült Államok nemzetbiztonságára" - tette hozzá a biztos.

Ha nem tudják meggyőzni az Egyesült Államokat, és Donald Trump beváltja az ígéreteit, a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fognak fordulni, importvámokat vetnek ki bizonyos amerikai árukra és védintézkedéseket vezetnek be, hogy megóvják az uniót a nagy mennyiségben átirányított acéltól és alumíniumtól. A brüsszeli testület összeállított egy listát, amelynek kiszivárgott változata alapján mintegy 2,83 milliárd eurónyi amerikai termékre vetnének ki 25 százalékos importvámot, amennyiben az Egyesült Államok valóban 25, illetve 10 százalékos vámmal sújtja az importból származó acélt és alumíniumot.

Sajtójelentések szerint a bizottság szükség esetén importvámot vezetne be bizonyos mezőgazdasági termékekre is, mint például a mogyoróvaj, az áfonya és a narancslé. A tervezett uniós lépések összesen mintegy tavaly 951 millió euró értékű amerikai élelmiszerterméket érintenének.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13