Brexit: lélegzetvételnyi idő a fejesugrás előtt

agrarszektor.hu
Nagy-Britannia rászorul az európai élelmiszerre: az ottani élelmiszeripar a belső szükségletek alig 60%-át képes fedezni. Európát is érzékenyen érinti a válás, ezért a felek most egy újabb menetrendben állapodtak meg.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

2015-ben az Egysült Királyság 31 milliárd euró értékben importált élelmiszert és italt az EU-ból. Az itt elfogyasztott élelmiszer 27%-a származott az unió tagállamiból. Megfordítva is erős a függés: a brit élelmiszeripar termékeinek háromnegyede az unióban landol, az export több mint fele Németországot, Franciaországot, Írországot és Hollandiát célozza meg.

Fájdalmas hatások a brit élelmiszerpiacra

A nemzetközi kereskedelemben az élelmiszerekre vonatkozó importvámok rendszerint magasak. Ha Nagy-Britanniára ugyanazok a szabályok vonatkoznának, mint az EU egyéb partnereire, akkor vélhetően kétlépcsős rendszert alkalmaznának az országgal szemben: egy bizonyos kvótáig egy alacsony tarifát, afölött pedig az általánosan érvényes, magasabb vámtételt érvényesítenék vele szemben, de Nagy-Britannia is az EU-val szemben. Az élelmiszerek mindenképpen drágulnának.

A kilépéssel a kereskedelem egyéb költségei is megugranak: harmadik országokkal szemben ugyanis az unió behozatali engedélyeket is kibocsát, mint például a marha-, sertés- és baromfihús, vagy a tej esetében. A határellenőrzések szintén drágítani fogják a kereskedelmet.

A brexit után várható a font leértékelődése az euróval szemben, ami tovább fogja nehezíteni az import élelmiszer bejutását a brit piacra. Ugyanakkor a belső élelmiszertermelést nehezíteni fogja, hogy kevesebb lesz a vendégmunkás a földeken. Ma 250 ezer uniós állampolgár szorgoskodik a brit élelmiszertermelésben és szolgáltatóiparban.

Az EU is rosszul jár

Európának leginkább a britek pénze fog hiányozni a kilépés után. Nagy-Britannia az EU egyik legnagyobb nettó befizetője: évente 18,2 milliárd euró áramlik át Londonból Brüsszelbe. Ez az uniós költségvetés 12%-át teszi ki. A befolyt összegből 3,2 milliárd euró az agráriumban landol. A brexittel keletkező költségvetési hiányt a tagállamoknak saját zsebből kell majd pótolniuk.

Az Európai Unió 27 tagállamának vezetői csütörtök este találkoztak Brüsszelben Theresa May kormányfővel. Megállapodtak arról, hogy a brexit végső dátuma egybeesik az unió hétéves pénzügyi ciklusának végével, 2020-szal. Ez azt jelenti, hogy a korábban tervezettnél 21 hónappal több időt kapnak a felek a kilépésre való felkészülésre.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?