Az USA már a mezőgazdasági termékek vámjáról tárgyalna az unióval

agrarszektor.hu
Donald Trump amerikai elnök nem csak az Egyesült Államok iparát, de a mezőgazdaságát is védené, ezért Európával szemben is tárgyalásokba kezdene a vámok nagyságáról. Az EU erre nem hajlandó, amíg az acélra és alumíniumra kirótt büntető tarifák érvényben vannak, sőt, újabb fenyegetések érkeznek az autóipari termékek megsarcolására is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Közzétette javaslatát pénteken az Európai Bizottság az Egyesült Államokkal fennálló kereskedelmi konfliktus rendezésére, amelyet az Európai Unió tagországainak kell majd jóváhagyniuk - adta hírül az MTI. A brüsszeli testület a várakozásoknak megfelelően arra kért felhatalmazást a tagállamoktól, hogy kizárólag az ipari termékek vámmentességéről, illetve a gazdasági kapcsolatok további mélyítését elősegítő közös szabályozási keretekről egyeztessen az amerikai kormánnyal.

 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.
Az Egyesült Államok azt akarja, hogy a tárgyalásoknak a mezőgazdaság is része legyen, amely azonban több EU-tag, főként Franciaország számára különösen kényes téma, így ennek lehetőségét kifejezetten kizárták a közzétett irányelv-tervezet szövegében.

Az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Juncker még tavaly júliusban megállapodott Donald Trump amerikai elnökkel, hogy mielőbb tárgyalásokat kezdenek az ipari termékek vámmentességéről és a nem autóipari termékeket érintő szubvenciók eltörléséről, a tárgyalások ideje alatt pedig egyik fél sem vet ki új vámokat. A Juncker-Trump találkozót széles körben sikerként könyvelték el az EU szempontjából, szakértők szerint a bizottság elnökének anélkül sikerült meggyőznie Trumpot - legalábbis egyelőre - az autóipari védővámok elvetéséről, hogy feladott volna bármit a korábban lefektetett uniós alapelvekből. Konkrét előrelépés azonban azóta sem sok történt, és ezért többek szerint ismét kiéleződhet a feszültség az Atlanti-óceán két partja között.

Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos pénteken leszögezte: a tárgyalások ellenére

összeállítják az ellenintézkedésként büntetővámmal sújtandó amerikai áruk listáját arra az esetre, ha Trump mégis beváltja fenyegetését, és az acél-és alumíniumtermékek után az európai gépjárművek és autóalkatrészek importjára is védővámokat vet ki.

Az európai-amerikai árukereskedelem értéke tavaly nagyjából 633 milliárd eurót tett ki. Az EU-ban 4,7 millió munkahely kapcsolódik az Egyesült Államokba irányuló exporthoz.

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?