Feldman Zsolt: elfogadhatatlan a magyar gazdák számára a támogatások csökkentése

MTI
Elfogadhatatlan a magyar gazdálkodók számára az Európai Unió bürokratái által felvázolt javaslat a mezőgazdasági támogatások 20 százalékos csökkentésére - fogalmazott Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára szerdán Letenyén. Elmondása szerint a május 26-i európai parlamenti választások egyik tétje magyar szempontból az, hogy az adófizetők pénzét a magyar gazdálkodók támogatására lehessen fordítani. Egy ekkora mértékű csökkentés ugyanis 2 milliárd euróval kevesebb támogatást jelentene Magyarország számára a 2020 utáni időszakban.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Feldman Zsolt a Letenyei Polgári Egylet által szervezett gazdálkodói fórumot megelőző sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a magyar gazdaság stratégiai ágazata a mezőgazdaság, mind a foglalkoztatás, a megtermelt érték, a biztonságos, jó minőségű élelmiszer előállítása, illetve az export szempontjából. A 2008 és 2018 közötti időszakban az Európai Unió legnagyobb mértékben bővülő mezőgazdasága volt a magyar, az ágazat exportteljesítménye pedig az elmúlt években több mint duplájára, 9 milliárd forintra nőtt. Emellett 2018-ban a magyar külkereskedelmi aktívum felét adta az agrárium - hangsúlyozta az államtitkár.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számú szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Ha az európai bürokrácia javaslata szerint 20 százalékkal csökkenne az agráriumra fordított források összege, az 2 milliárd euróval kevesebb támogatást jelentene Magyarország számára a 2020 utáni időszakban. A csökkenő források és egy bonyolultabb eljárásrend elfogadhatatlan Magyarország számára - nyomatékosította Feldman Zsolt. A május 26-i európai parlamenti választások egyik tétje magyar szempontból az, hogy az adófizetők pénzét a magyar gazdálkodók támogatására lehessen fordítani. Ezért kell olyan új Európai Parlament és Európai Bizottság, amelyik a vidékiek, a mezőgazdaságból élők jövőjét tartja szem előtt - szögezte le.

Forrás: MTI/Varga György

Ismertetése szerint csak tavaly 4500 zalai gazdálkodó mintegy 11 milliárd forint közvetlen támogatást kapott gazdálkodásához, fejlesztéseihez. A EU-s vidékfejlesztési programban a 2014 utáni időszakban Zala 4000 támogatott projektje 27 milliárd forinthoz jutott, vagyis jelentős források vannak most veszélyben, amit a vidéki Magyarország jövőjétől vonnának meg.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?