Feldman Zsolt: elfogadhatatlan a magyar gazdák számára a támogatások csökkentése

MTI
Elfogadhatatlan a magyar gazdálkodók számára az Európai Unió bürokratái által felvázolt javaslat a mezőgazdasági támogatások 20 százalékos csökkentésére - fogalmazott Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára szerdán Letenyén. Elmondása szerint a május 26-i európai parlamenti választások egyik tétje magyar szempontból az, hogy az adófizetők pénzét a magyar gazdálkodók támogatására lehessen fordítani. Egy ekkora mértékű csökkentés ugyanis 2 milliárd euróval kevesebb támogatást jelentene Magyarország számára a 2020 utáni időszakban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Feldman Zsolt a Letenyei Polgári Egylet által szervezett gazdálkodói fórumot megelőző sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a magyar gazdaság stratégiai ágazata a mezőgazdaság, mind a foglalkoztatás, a megtermelt érték, a biztonságos, jó minőségű élelmiszer előállítása, illetve az export szempontjából. A 2008 és 2018 közötti időszakban az Európai Unió legnagyobb mértékben bővülő mezőgazdasága volt a magyar, az ágazat exportteljesítménye pedig az elmúlt években több mint duplájára, 9 milliárd forintra nőtt. Emellett 2018-ban a magyar külkereskedelmi aktívum felét adta az agrárium - hangsúlyozta az államtitkár.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számú szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Ha az európai bürokrácia javaslata szerint 20 százalékkal csökkenne az agráriumra fordított források összege, az 2 milliárd euróval kevesebb támogatást jelentene Magyarország számára a 2020 utáni időszakban. A csökkenő források és egy bonyolultabb eljárásrend elfogadhatatlan Magyarország számára - nyomatékosította Feldman Zsolt. A május 26-i európai parlamenti választások egyik tétje magyar szempontból az, hogy az adófizetők pénzét a magyar gazdálkodók támogatására lehessen fordítani. Ezért kell olyan új Európai Parlament és Európai Bizottság, amelyik a vidékiek, a mezőgazdaságból élők jövőjét tartja szem előtt - szögezte le.

Forrás: MTI/Varga György

Ismertetése szerint csak tavaly 4500 zalai gazdálkodó mintegy 11 milliárd forint közvetlen támogatást kapott gazdálkodásához, fejlesztéseihez. A EU-s vidékfejlesztési programban a 2014 utáni időszakban Zala 4000 támogatott projektje 27 milliárd forinthoz jutott, vagyis jelentős források vannak most veszélyben, amit a vidéki Magyarország jövőjétől vonnának meg.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?