Specializálódott agrártermelés az EU-ban - Ennyit jelent a magyar kibocsátás

agrarszektor.hu
2018-ban az Európai Unió mezőgazdasági kibocsátásának értéke 436 milliárd euró volt, 1,2%-kal magasabb az egy évvel korábbinál. Magyarország az EU agrártermelésének 2 százalékát állította elő. Vannak azonban árucsoportok, amelyekben különösen jók vagyunk. A KSH infografikája elárulja, hogy az egyes országok milyen termék előállítására specializálódtak a közös piacon.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Németország együtt a teljes uniós kibocsátás 55%-át állította elő 2018-ban. Németországban az aszály hatására csökkent a volumen, a másik három országban viszont nőtt. Magyarország az előzetes adatok szerint az Európai Unió mezőgazdasági kibocsátásának 2 százalékát álította elő tavaly. A növényi termékek 2,3, az állatok és állati termékek 1,7%-át adta hazánk.

Erősségünk a gabonatermelés, ebből az unió kibocsátásának 4,8 százaléka termett meg hazánkban, ezen belül kukoricából a teljes európai kibocsátás 11%-át hoztuk tavaly.

Átlagon felül teljesítettünk az ipari növények (ez elsősorban napraforgót jelent - agrárszektor.hu) területén, ebben a szegmensben 5,9%-kal járultunk hozzá az unió termeléséhez. Baromfitermelésünk az unió teljes kibocsátásának 4,4%-át adta (ez leginkább a csirkehús-előállítást jelenti - agrárszektor.hu).

Az előzetes adatok szerint a mezőgazdaság a bruttó hazai termékhez (GDP) 3,6%-kal járult hozzá 2018-ban, a foglalkoztatásban 4,8% volt az aránya.

Az alábbi infografikán jól követhető, hogy az egyes tagállamok, mely termékekre specializálódtak:

  • a franciák és olaszok leginkább borral szolgálják ki a külpiacokat,
  • a franciák és a németek a szántóföldi termelés több szegmensében is elsők,
  • a spanyolok zöldséget és gyümölcsöt termelnek,
  • a németek állattartásban és állati termék előállításában meghatározóak,
  • a hollandok a kertészeti termelésben nagyok (itt fontos a szaporítóanyag-előállítás - agrárszektor.hu).
A táblázat nem tartalmazza Lengyelországot, amit hiányolunk, hiszen baromfiban Európa első számú kibocsátója.

Ugyanakkor van egy érdekes vonása a KSH diagramnak: jól szemlélteti a román szántóföldi termelés potenciálját, gabonafélékből és ipari növényekben lényegesen felülmúlják a kisebb területtel rendelkező Magyarországot. Ha a hektáronkénti hozamok és a termékminőség (illetve termékbiztonság) is javulni fog keleti szomszédunkban - márpedig javul -, akkor nagyon komoly régiós  versenytársunkká válik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?