Szabadkereskedelem Dél-Amerikával? Aggódnak a magyar baromfisok és etanolgyártók is

Agrárszektor
Lehet, hogy az autóiparnak jó, de az agráriumnak hátrányos a Dél-Amerikai országaival kötendő szabadkereskedelmi megállapodás - hallatják a hangjukat az ágazati szereplők itthon és Európában. A magyar agrárium több fronton is támadva érzi magát.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Unió és a dél-amerikai közös piac országai között tervezett szabadkereskedelmi szerződésről a múlt héten született meg a politikai megállapodás, de azt még meg kell szavaznia az Európai Parlamentnek, a tagállamoknak és a Mercosur-országoknak is. A tárgyalások húsz éve húzódnak és még évekbe telhet, mire az egyezmény érvénybe is lép. Jean-Claude Junker, az Európai Bizottság elnöke történelmi pillanatként írta le a megállapodást, amely felpörögeti az EU exportját olyan áruk területén, mint az autók, gépek, kemikáliák, gyógyszerek, ruházat és cipők. "Ez a megállapodás világosan hitet tesz a nyitott, fair, fenntartható és szabályozott kereskedelem mellett"  - mondta Juncker a G20-csúcstalálkozón, Oszakában.

Viszont az agrárium Európa-szerte tiltakozik ellene, mert az egyezmény szerint cserébe Dél-Amerikából igen alacsony vámmal lehetne behozni nagy mennyiségben marhahúst, baromfit, tojást, cukrot, etanolt és egyéb termékeket. A magyar agrárium szereplői az olcsó és rossz minőségű dömpingárutól félnek - derült ki a Világgazdaság összefoglalójából. Az egyezménynek Magyarországra nézve talán egyedüli pozitív hozadéka, hogy az autógyárak egyedi termékei jobban fogyhatnak Dél-Amerika országaiban. 

EZ IS ÉRDEKELHET
Az európai baromfiágazat számára az Európai Unió és a dél-amerikai Mercosur kereskedelmi szervezet közötti szabadkereskedelmi megállapodás életbe léptetése termeléscsökkenéssel és munkahelyek megszűnésével jár

 - mondta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója. A lap címlapos elemzésben foglalkozik a kereskedelmi megállapodással. Sorra szólalnak meg a magyar agrárszektor szereplői, akik szerint az egyezmény egyértelműen hátrányos a magyar agráriumra. Az indoklás szerint az európai termelők költségei ugyanis - jórészt a szigorú élelmiszerbiztonsági előírások miatt - lényegesebben magasabbak, mint a dél-amerikai országokban. A vámmentes kvóták tervezett megemelése nagyarányú munkahelyvesztést generálna.

"Rögzíteni kell a megállapodásban, hogy csak az uniós szabványok szerint előállított baromfihúst szállíthassanak be az európai piacra, amit szigorúan ellenőrizni is kellene" - mondta Csorbai Attila a lapnak. "Brazília erre nincs felkészülve, egy gombnyomással nem állítható át a termelés például a telepi szintű szalmonellamentesítésre" - tette hozzá. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakértőinek számításai szerint

Magyarországon a baromfitermelőkön kívül a sertéstenyésztők, a méhészek, a csemegekukorica-termelők, valamint az etanol- és bioüzemanyag-előállítók szembesülnek leginkább

a Dél-Amerikából származó behozatallal, de a marhatartók számára is előnytelen lehet a megállapodás. Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke a Világgazdaságnak azt mondta, hogy "fel kell függeszteni a tárgyalásokat, és felméréseket kell készíteni a pontos hatásokról".

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02