Fontos kereskedelemi megállapodások születtek az EU és Nagy-Britannia között

Fontos kereskedelemi megállapodások születtek az EU és Nagy-Britannia között

agrarszektor.hu
Április utolsó hetében lezárultak a megállapodások elfogadását célzó belső uniós eljárások. Az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi és együttműködési megállapodás és adatbiztonsági megállapodás 2021. május 1-jén hatályba lépett.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az EU és az Egyesült Királyság tárgyalói 2020. december 24-én állapodtak meg a jövőbeli együttműködés feltételeit meghatározó kereskedelmi és együttműködési megállapodásról és a két fél közötti adatbiztonsági megállapodásról - írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A zavarok minimalizálása érdekében a megállapodásokat 2021. január 1-jét követően ideiglenesen alkalmazták. A hivatalos ratifikáció hiányában a megállapodások fontosabb kereskedelempolitikai vonatkozásainak átmeneti végrehajtásáról ideiglenes jegyzőkönyv rendelkezett, azonban a megállapodásokban azt is rögzítették, hogy mindezt február 28-ig az egyezmény egésze kell, hogy felváltsa. Ez a határidő csak a két szerződő fél közös egyetértésével módosítható.

Az EU-Egyesült Királyság partnerségi tanács február 23-án - az EU kérésére - úgy határozott, hogy 2021. április 30-ig meghosszabbítja az ideiglenes alkalmazást annak érdekében, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre a megállapodások mind a 24 nyelven elvégzendő jogász-nyelvészi ellenőrzésének a befejezéséhez. Április 21-én lezárult a megállapodások mind a 24 nyelvi változatának hitelesítése.

A Tanács 2021. február 26-án az Európai Parlament egyetértését kérte a megállapodások megkötéséről szóló határozatához. Az Európai Parlament április 27-én egyetértését adta, a Tanács pedig április 29-én határozatot fogadott el a megállapodás megkötéséről. A végleges alkalmazáshoz a megadott európai parlamenti hozzájárulásra, valamint az Európai Unió Tanácsának elfogadott határozatára volt szükség.

A megállapodásokat és az azokat kísérő szövegeket 2021. április 30-án közzétették az EU Hivatalos Lapjában. A két megállapodás 2021. május 1-jén hatályba lépett.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03