Fontos kereskedelemi megállapodások születtek az EU és Nagy-Britannia között

Fontos kereskedelemi megállapodások születtek az EU és Nagy-Britannia között

agrarszektor.hu
Április utolsó hetében lezárultak a megállapodások elfogadását célzó belső uniós eljárások. Az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi és együttműködési megállapodás és adatbiztonsági megállapodás 2021. május 1-jén hatályba lépett.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az EU és az Egyesült Királyság tárgyalói 2020. december 24-én állapodtak meg a jövőbeli együttműködés feltételeit meghatározó kereskedelmi és együttműködési megállapodásról és a két fél közötti adatbiztonsági megállapodásról - írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A zavarok minimalizálása érdekében a megállapodásokat 2021. január 1-jét követően ideiglenesen alkalmazták. A hivatalos ratifikáció hiányában a megállapodások fontosabb kereskedelempolitikai vonatkozásainak átmeneti végrehajtásáról ideiglenes jegyzőkönyv rendelkezett, azonban a megállapodásokban azt is rögzítették, hogy mindezt február 28-ig az egyezmény egésze kell, hogy felváltsa. Ez a határidő csak a két szerződő fél közös egyetértésével módosítható.

Az EU-Egyesült Királyság partnerségi tanács február 23-án - az EU kérésére - úgy határozott, hogy 2021. április 30-ig meghosszabbítja az ideiglenes alkalmazást annak érdekében, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre a megállapodások mind a 24 nyelven elvégzendő jogász-nyelvészi ellenőrzésének a befejezéséhez. Április 21-én lezárult a megállapodások mind a 24 nyelvi változatának hitelesítése.

A Tanács 2021. február 26-án az Európai Parlament egyetértését kérte a megállapodások megkötéséről szóló határozatához. Az Európai Parlament április 27-én egyetértését adta, a Tanács pedig április 29-én határozatot fogadott el a megállapodás megkötéséről. A végleges alkalmazáshoz a megadott európai parlamenti hozzájárulásra, valamint az Európai Unió Tanácsának elfogadott határozatára volt szükség.

A megállapodásokat és az azokat kísérő szövegeket 2021. április 30-án közzétették az EU Hivatalos Lapjában. A két megállapodás 2021. május 1-jén hatályba lépett.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31