Kiderült: így öntözhetnek ingyen a magyar gazdák 2023-ban, itt a rendelet

Kiderült: így öntözhetnek ingyen a magyar gazdák 2023-ban, itt a rendelet

agrarszektor.hu
A Magyar Közlönyben megjelentek a kormány legújabb rendelkezései a mezőgazdasági vízszolgáltatás díjképzési rendjéről. Az új módosítás értelmében a termelőknek idén nem kell fizetniük öntözési, rizstermelési és halgazdasági vízhasználat esetén, mivel a mezőgazdasági vízszolgáltatás díját az állam a vízgazdálkodásról szóló törvény alapján átvállalja.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A rendelet kimondja továbbá, hogy az Országos Vízügyi Főigazgatóság a mezőgazdasági vízszolgáltatást végző vízügyi igazgatási szervek 2023. évi vízszolgáltatással felmerülő költségeit a vízügyi igazgatási szervek tájékoztatása alapján havonta összesíti, és az országosan összesített költségekről két ütemben, első alkalommal 2023. augusztus 25-ig, második alkalommal 2023. november 25-ig tájékoztatja a vízgazdálkodásért felelős minisztert. Ezért a mostani rendelet alapján 45 napon belül módosítani kell az idei évre vonatkozó mezőgazdasági vízszolgáltatási szerződéseket, a termelőknek a 2023. évre vonatkozó, már befizetett díjat vissza kell téríteni. A hétfőn megjelent rendelet a kihirdetését követő harmadik napon, csütörtökön lép hatályba.

Mint ismeretes, a mezőgazdasági vízhasználat díjának állami átvállalását Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be április végén. A döntés hátterében a tavalyi aszály okozta károk, valamint az elszálló energiaköltségek állnak, amely az ország egyes részein akár tízszeresére is növelhette volna a vízdíjakat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?