Fontos szabályozás módosult az agráriumban: ezt minden gazdának tudnia kell

Fontos szabályozás módosult az agráriumban: ezt minden gazdának tudnia kell

agrarszektor.hu
A 56/2023. (IX. 27.) AM rendelettel módosított 14/2023. (IV. 19.) AM rendeletben (Feltételesség rendelet) pontosításra került a nem termelő tájképi elemként elszámolható területek köre, melyek a következők: védett tájképi elem, valamint fás, cserjés sáv, táblaszegély, szántón elhelyezkedő, de szántóföldi művelés alatt nem álló vízvédelmi sáv, szántón elhelyezkedő kis vizes élőhely, erózióvédelmi sáv, nem termelő beruházás keretében létrehozott erózióvédelmi létesítmény. Így egyértelművé vált, hogy a tábla területének több, mint 50 %-át is elfoglalhatja a vízvédelmi sáv, ha azt a fentiek szerint nem kívánják elszámolni nem termelő elemként.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A „Vetésváltás a szántóterületeken, kivéve a víz alatt álló kultúrákat - HMKÁ 7. előírás” és a „Biológiai sokféleség megőrzése - HMKÁ 8. előírás” esetében szerepel, hogy az előírásokat bizonyos gazdasági szintű feltételek fennállása során nem kell alkalmazni, így többek között akkor sem, ha a gazdaság szántóterületének több mint 75%-át hüvelyes növények - szója kivételével - termesztésére használják. A módosítással beemelésre került a hüvelyes növény fogalma, mely megegyező a rendelet 14. mellékletében szereplő nitrogénmegkötő növényekkel - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

Pontosításra került a „Környezeti szempontból érzékeny állandó gyepterületként megjelölt gyepterületek átalakításának vagy felszántásának tilalma a Natura 2000 területeken - HMKÁ 9.” előírás. E szerint e gyepterületek is feltörhetők hatósági engedély birtokában, annak az Egységes kérelemhez történő csatolásával. Az esetlegesen megállapított meg nem felelés ismétlődése a környezeti szempontból érzékeny gyep visszaállításával kerülhető el. A visszaállítási kötelezettség teljesítését a mezőgazdasági termelőnek a tárgyévet követő egységes kérelemben kell bejelentenie.

Ne feledjük: a Feltételességben meghatározott, illetve az Agro-ökológiai programban vállalt növényborítottsággal megvalósuló talajtakarás esetén a Kincstár a takarónövény elvetésének meghiúsulását okozó vis maior eseményt csak akkor ismeri el, ha a talaj takarása a vis maior esemény bekövetkezésekor tarlóval biztosított. Módosításra, illetve kiegészítésre kerültek egyes JFGK követelmények, illetve az ahhoz kapcsolt szankciók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?