Változások léptek életbe a hulladékgazdálkodásban Magyarországon

Változások léptek életbe a hulladékgazdálkodásban Magyarországon

agrarszektor.hu
Módosultak a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének szabályairól és a hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységek szabályairól szóló rendeletek. Az élelmiszerláncot is érintő változások több pontban is megfigyelhetők.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

 A 80/2023. rendeletbe bekerült egy általános kiegészítés miszerint a forgalomba hozatalt megvalósító személyre a gyártóra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni a kötelezettségek teljesítése során - írja honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Pontosításra került az alapanyagként felhasznált sütőolajjal és -zsírral kapcsolatos díjfizetés mentességről szóló 22/A, illetve a készletre vett körforgásos termékek díjfizetéséről szóló 26/A paragrafus. A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének szabályait meghatározó rendelet 2. - a csomagolási díjkódokat tartalmazó - melléklete is módosult. Az összes anyagáramra vonatkozóan belefoglalták a növényvédő szerrel közvetlenül érintkező csomagolásokat (KF-kód 5. és 6. karaktere 11, illetve 41). A díjkódok nem változtak egyik anyagáram esetében sem. Az eddig leírt módosításokat 2023. július 1. napjától kell alkalmazni.

További változás a 272/2023. rendeletben, hogy a korábban a radioaktív hulladékra vonatkozó hulladék gyűjtésére szolgáló gyűjtőedényben való elhelyezést tiltó bekezdést kiegészítették a veszélyes és a speciális kezelést igénylő hulladékokkal. Így ezeket sem szabad hagyományos edényben elhelyezni. Még egy kiegészítést eszközöltek, miszerint a koncessziós társaság a - kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékek hulladékának nem minősülő - biológiailag lebomló hulladék esetében az elkülönített gyűjtés feltételeit 2023. december 31-től kezdődően biztosítja. Az említett két változás a rendelet kihirdetését (2023.09.21.) követő napon lépett hatályba.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?