Itt a kormány váratlan lépése: elárulták, miért szűnik meg az OMSZ

Itt a kormány váratlan lépése: elárulták, miért szűnik meg az OMSZ

agrarszektor.hu
A meteorológiai szolgálat a jövőben olyan korszerű és versenyképes szervezetként működik majd, amely megfelel az állam, az energiaszektor, a közlekedés és az agrárium által támasztott elvárásoknak - mondta Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára december 11-én az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vezetőinek tartott értekezleten. Hozzátette, a szervezet megújulásának célja, hogy az időjárás előrejelzések fejlesztése mellett professzionálisan célzott szolgáltatásokkal, például az időjárásfüggő megújuló energiákra vonatkozó adatszolgáltatással segítse a zöld átállást, az energiahatékonyságot, az energiaszektort, az agráriumot, a közlekedésbiztonságot és a levegőtisztaságot.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a jelenlegi időszak egyik legnagyobb kihívása az ország energetikai rendszerének átalakítása és ezzel összefüggésben a klímaváltozással kapcsolatos jelenségek kezelése - derül ki az Energiaügyi Minisztérium közleményéből. A magyar gazdaság jövője a zöldenergia, ezért a kormány energiapolitikájának középpontjában a környezetkímélő energiaforrások és annak tárolása áll, amely erősíti Magyarország energiaszuverenitását. A zöldenergia hatékony felhasználásához elengedhetetlen az időjárási és éghajlati viszonyok minél pontosabb ismerete, így a szervezet a jövőben - az eddigi feladatainak ellátása mellett - megkerülhetetlen szerepet kap az időjárásfüggő megújuló energiák támogatásában és a globális felmelegedés következtében fellépő időjárási jelenségek hatékony kezelésének elősegítésében - közölte.

Az állami meteorológia területén szükséges rugalmas és piacorientált működés érdekében az OMSZ 2024. január elsejétől vállalati struktúrában, HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. néven folytatja tevékenységét, ami hozzájárul a fejlesztéseket és beruházásokat segítő európai uniós források hatékony felhasználásához is. A társaságnak február végéig kell elkészítenie a fenti célok megvalósítására irányuló részletes vállalati stratégiát és üzleti tervet

- emelte ki Czepek Gábor a főbb szervezeti változásokat ismertetve.

A jövőben a társaság az előrejelzések további fejlesztésével és speciális, kifejezetten az energiaszektor elvárásaira koncentráló szolgáltatásokkal - például nagyobb felbontású speciális előrejelzésekkel - segítheti a termelés-menetrendezéssel, a rendszer és hálózatüzemeltetéssel kapcsolatos kockázatok és költségek csökkentését, ami növeli az energiahatékonyságot és az energiabiztonságot. Ezen kívül január elejétől egyes környezetvédelmi - így az uniós ökocímkével kapcsolatban ellátott - feladatokkal és uniós projektekkel, valamint a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer (NATéR) üzemeltetésével bővülhet a társaság tevékenysége. Emellett július elsejétől egységes szakmai irányítást kap a levegőtisztaság-védelem és a társaság láthatja el az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat működtetésével kapcsolatos feladatokat.

A jogelőd Országos Meteorológiai Szolgálat eddigi hagyományos feladatait természetesen ellátja a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt., de ki kell egészülnie a korszerű energetikai meteorológiai képességgel, melyhez a meglévő szakmai tudásra szükség lesz

- húzta alá az államtitkár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?