Az egész mezőgazdaságot befolyásoló törvényt fogadott el az EP

Az egész mezőgazdaságot befolyásoló törvényt fogadott el az EP

agrarszektor.hu
A képviselők 20 igen szavazattal, 4 nemmel, tartózkodás nélkül fogadták el az új, úgynevezett "kellő gondosságra" vonatkozó szabályokat. A szabályok kötelezik a cégeket, hogy enyhítsék tevékenységüknek az emberi jogokra és a környezetre gyakorolt káros hatásait, beleértve a rabszolgaságot, a gyermekmunkát, a munkaerő kizsákmányolását, a biológiai sokféleség csökkenését, a környezetszennyezést és a természeti erőforrások pusztítását.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A szabályok az 1000 főt és 450 millió eurót meghaladó árbevételű uniós és nem uniós vállalatokra és anyavállalatokra, valamint a 80 millió eurót meghaladó árbevételű franchise-vállalkozásokra vonatkoznak, amennyiben legalább 22,5 millió euró jogdíjbevétel keletkezett. A vállalatoknak emellett el kell fogadniuk és meg kell valósítaniuk egy olyan átmeneti tervet, amely üzleti modelljüket összeegyeztethetővé teszi a Párizsi Megállapodással. Utóbbi a globális felmelegedés korlátozására irányuló cselekvési tervet tartalmaz, aminek az egyik főbb eleme az, hogy a globális éves átlaghőmérséklet emelkedését az iparosodást megelőző szinthez képest jóval 2 °C alatt tartják, és erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy az emelkedés mindössze 1,5 °C legyen.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az átmeneti tervnek tartalmaznia kell a vállalat időhöz kötött éghajlat-változási céljait, az elérésükhöz szükséges legfontosabb intézkedéseket, valamint számadatokkal alátámasztott magyarázatot arra vonatkozóan, hogy milyen beruházásokra van szükség a terv végrehajtásához. A cégek egyúttal felelősségre vonhatók, ha nem tesznek eleget kellő gondossággal kapcsolatos kötelezettségeiknek, és teljes kártérítést kell fizetniük az érintetteknek. A vállalkozásoknak emellett panaszmechanizmusokat is el kell fogadniuk, és kapcsolatba kell lépniük a tevékenységük által hátrányosan érintett egyénekkel és közösségekkel.

A tagállamoknak ki kell jelölnie egy felügyeleti hatóságot, aminek feladata nem meglepő módon a felügyelet, illetve a vizsgálat és a szankciók kiszabása lesz a nem megfelelően eljáró vállalatokkal szemben. Ezek a bírságok a cégek nettó forgalmának akár az 5%-át is elérhetik. A Bizottság pedig létrehozza a felügyeleti hatóságok európai hálózatát, hogy támogassa a felügyeleti szervek közötti együttműködést. Miután az EP és a tagállamok hivatalosan jóváhagyták, az irányelv az EU Hivatalos Lapjában való kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?