Kórokozó lehet ezekben az élelmiszerekben: sok magyar kaphat tőle fertőzést

Kórokozó lehet ezekben az élelmiszerekben: sok magyar kaphat tőle fertőzést

agrarszektor.hu
A Bizottság (EU) 2024/2895 rendelete módosítja a 2073/2005/EK rendeletet a Listeria monocytogenes tekintetében. Szigorúbb élelmiszer-biztonsági kritériumokat vezet be, amelyek célja a fogyasztók védelmének fokozása az élelmiszerlánc teljes szakaszában.

Március 19-én jön a tavasz meghatározó agráreseménye: Agrárium 2025

A rendezvény célja, hogy áttekintse mindazokat a fontos támogatási, szabályozási, finanszírozási, piaci és jövedelmezőségi változásokat, illetve kilátásokat, amelyek döntően meghatározzák az agrárgazdasági vállalkozások egész éves eredményes gazdasági/üzleti tevékenységeit.

Kistermelők, őstermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre! 

A csecsemők és azok a fogyasztók, akik immunrendszere valamilyen betegség, rendellenesség vagy orvosi kezelésre szoruló egészségi állapot miatt meggyengült, rendkívül fogékonyak a Listeria monocytogenes általi fertőzésre, és esetükben semmilyen koncentráció esetén sem fogadható el az e kórokozót tartalmazó élelmiszereknek való kitettség. Más fogyasztók esetében a tudományosan elismert álláspont szerint csak a Listeria monocytogenes-t 100 cfu/g-nál nagyobb koncentrációban tartalmazó élelmiszerek fogyasztása lehet káros az egészségre, ezért az említett baktérium szintje az érintett élelmiszerek felhasználhatósági időtartama alatt mindvégig a 100 cfu/g határérték alatt kell, hogy maradjon. Ez a rendelet teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban, 2026. július 1-jétől - írja a NAK.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Legyen Ön is EARLY BIRD!
EZT OLVASTAD MÁR?