Sertésszektor: telepvezetői képzés indul

agrarszektor.hu
Sertéstelep-vezetői képzést hirdetett a Debreceni Egyetem holland partnereivel. A jövő februárban induló, négy hónapos kurzuson a jelentkezők megismerhetik a legújabb nyugat-európai technológiákat és gyakorlati fogásokat, valamint egy teljes hetet tölthetnek el Hollandiában. Komlósi István, a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjának főigazgatója szerint a képzés kiemelt figyelmet fordít a bio-biztonságra, a klímaszabályozásra, a takarmányozásra és az állategészségügyi kérdésekre.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Gyakorló telepvezetők jelentkezését várják a Debreceni Egyetem új, sertéstelep-vezetői képzésére - közölte az egyetem sajtóirodája. A kurzus 2016 februárjában indul 25 résztvevővel, akik minden hónap első hetében tematikus képzésen vesznek majd részt, a további hetekben pedig az interneten, levelező fórumon keresztül folytatják tanulmányaikat.

Egy hét Hollandiában

A résztvevő magyar telepvezetők egy teljes hetet Hollandiában töltenek majd, ahol főleg a gyakorlati fogásokkal ismerkedhetnek meg. A képzés résztvevőinek a negyedik hónap végére telephely-fejlesztési tervet kell készíteniük, valamint egy saját vállalkozásukról szóló protokollt kell benyújtaniuk.

Csíkász Szabolcs, a holland partnereket képviselő UBM Genetics Kft. ügyvezetője szerint Magyarországon kevésbé hatékony a munkaerő-kihasználtság, mint Hollandiában. Úgy véli, kevesebb emberrel és sokkal hatékonyabban kellene működtetni a sertéstelepeket és az lenne a cél, hogy a vezetők ne a napi munkaszervezésre, hanem a szakmai feladatokra koncentráljanak.

Nem előfeltétel a nyelvtudás

A jelentkezéskor nem előfeltétel a nyelvtudás, a hollandiai tartózkodás idején például tolmács segíti majd résztvevőket, akik a szakmai anyagokat magyarra fordítva kapják meg. E képzésnél sokkal fontosabb a motiváció, mivel ma Magyarországon ennek hiánya az egyik legnagyobb probléma az ágazatban - jegyezte meg Komlósi István.

A főigazgató szerint a jelentkezők megismerhetik a legújabb nyugat-európai technológiákat és végigkövethetik a teljes termelési folyamatot a tartási körülményektől és az elléstől, egészen a hízók osztályozásáig és a vágóhídig. Emellett a képzésnél kiemelt figyelmet fordítanak a bio-biztonságra, a klímaszabályozásra és a takarmányozásra, de az állategészségügyi kérdések is előtérbe kerülnek majd.

Egyetemek együttműködése

A Debreceni Egyetem partnereit a Wageningen University-n keresztül találta meg. Bár maga a holland egyetem nem vesz részt a programban, a bekapcsolódó vállalkozások mindegyikének van telephelye az egyetem ipari parkjában.

Jelentkezni 2015 decemberéig lehet elektronikusan. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának honlapján pedig rövid időn belül elérhető lesz a jelentkezési lehetőség. A képzést a Földművelésügyi Minisztérium is támogatja.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?