Ugródeszka a mezőgazdaság világába: tanuld meg irányítani a gazdaságodat

agrarszektor.hu
Elkezdődött az Agrovirtus nevű egyetemi agrárverseny szervezése, aminek idén november végén lehet a döntője. A szervezők célja az, hogy a versenyzők megtanuljanak vezetni egy gazdaságot, és képesek legyenek jó döntéseket hozni.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A "kick-off"-on, azaz megbeszélésen, az AgroVir és a T-Systems munkatársai, az Agrovirtus vesreny szervezői vettek részt, de jelen voltak szponzorok és más partnerek is. A workshop leginkább arról szólt, hogy a szervezők megvitatták az előző év tanulságait, és azt, idén hogyan folytassák a versenyt. Az egész megbeszélés rendkívül produktív hangulatban telt el, mert a résztvevők a két óra alatt rengeteg információt osztottak meg egymással. Mindenki nagyon konstruktív volt, éezhető volt, hogy az Agrovirtus megmozdított valamit a magyar agrároktatásban és a -szakmában is. Megtudtuk, hogy a versenyen való részvétel (és a győzelem) jó ajánlólevél azoknak, akik az agráriumban keresnek munkát.

Az előző évi verseny győztesei. Fotó: agrovirtus.hu

A  mostani generáció már nem tűri, hogy berakják egy idősebb kolléga mellé kávét főzni, keresi a kihívásokat. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az agrárcégek még nem állnak készen a fiatal agrárszakemberek fogadására, ugyanakkor hatalmas a munkaerőhiány a szektorban. A verseny nem titkolt célja, hogy összekapcsolják a feleket egymással, ezzel csökkentve a problémát. Múlt évben 80 csapat vett részta megmérettetésen, idén a szervezők többet várnak, akár a határon túlról is. A cél, hogy a fiatal agrárszakemberek fejlődjenek és állást találjanak.

Maróti Miklós, a verseny egyik szervezője és az AgroVir Kft. ügyvezetője szerint az előző évi Agrovirtus pont ezeken a problémákon segít:

egyszerre hozta össze a szakmát, adott gyakorlati ismereteket a fiataloknak és sarkalta őket gondolkodásra.

Elmondta azt is, hogy miért csak szántófölddel foglalkoznak (az AgroVir szoftverét szántóföldre fejlesztették), de kis reklám keretében megnyugtatott mindenkit: hamarosan nemzetközi szintre lépnek, és mind a verseny, mind a szoftver fejlődni fog, amihez partnereket keresnek.

A verseny idén a selejtezőkkel kezdődik, ahol az AgroVir-rendszerben kell 3-4 fős csapatoknak, 3-4 naponta feladatokat megoldaniuk, valós adatok alapján döntéseket hozniuk - mintha egy igazi gazdaságot irányítanának. Idén a gazdaságmenedzsment lesz a fő téma. Az elődöntőbe 10 csapat kerül be - mondta el Huszthy Balázs, a Szent István Egyetemről. Mind az elődöntő, mind a döntő az Agrovirtus Akadémia köré épül, ami tulajdonképpen egyfajta vezetőképző. A pár napos, ottalvós workshopon (a gödöllői egyetemen) a versenyzők egyéb képességeit fejlesztik, mint például a prezentáció megtartása, vagy egy dolgozói kollektíva vezetése. Erről a tervek szerint oklevelet kapnak a hallgatók. Az elődöntőt november 26-ára, a döntőt 27-ére tervezik, de ez még változhat, mert decembertől már kezdődik a vizsgaidőszak.

A workshop résztvevői egyetértettek abban, hogy a verseny célja, hogy a hallgatók az agrárszakmán kívüli, komplex skillekkel is rendelkezzenek. ahogy Maróti Miklós elmondta: 

Tanuljanak meg gondolkodni, legyen globális látásmódjuk, pénzügyi-gazdasági rálátásuk is."
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?