Vízügyi szakértő: a klímaváltozás elsősorban a vízkörforgást érinti

agrarszektor.hu
A Budapesti Víz Világtalálkozó előeseményeként szakmai konferenciát szerveztek a vízügyi szakemberek. Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére az ENSZ szervezeteivel és a Víz Világtanáccsal együttműködve idén harmadszorra rendezik meg a világtalálkozót. Az eseménynek szomorú aktualitást ad, hogy Indiában 100 millió ember alig jut ivóvízhez.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Budapesti Víz Világtalálkozó legfőbb témája a globális vízválság megelőzése és a válsághoz való alkalmazkodás elősegítése lesz. Az Áder János köztársasági elnök fővédnökségével október 15-17. között megvalósuló találkozón a szakemberek és a környezetvédők megvizsgálják a klímaválság és víz kapcsolatát, az előálló helyzetekre stratégiát építsenek és ezzel hozzájáruljanak a globális vízpolitikai folyamatok alakításához. 

Indiát már elérte a vízválság
Az eseménynek szomorú aktualitást ad, hogy az indiai Vízügyi Bizottság 2018-as jelentése szerint az ország 21 legnagyobb városa egy éven belül teljesen kifogy a talajvízből, amely a vízkészletek 40 százalékát adja. A helyzet a kontinensnyi méretű országban tragikus: a nagyvárosokban már most milliók állnak sorban vízért. A rettenetes május-júniusi hőséghullám után a várva várt esős évszak, a monszun is csak több hetes késéssel, és csak itt-ott, a szokásosnál jóval kevesebb csapadékkal érkezett meg. Családok ezreit kellett kitelepíteni a vízhiány miatt, falvak százai ürültek ki szinte teljesen. Csak az öregeket és a betegeket hagyták hátra, hogy a csekélyke, megmaradt vízből és élelmiszerből fenntartsák magukat. Hogy velük mi lesz, az egyelőre megjósolhatatlan - írta a szeretlekmagyarorszag.hu a CNN-re hivatkozva.

A világtalálkozó előeseményeként "Víz, béke, fejlődés" címmel szakmai konferenciát is rendeztek, amelyen köszöntötték 70. születésnapja alkalmából Szöllősi-Nagy András professzort, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar oktatóját. A szakember az UNESCO Nemzetközi Hidrológiai Programjának igazgatójaként, a Természettudományi Szektor főigazgató-helyetteseként, majd az UNESCO-IHE Víztudományi Intézet rektoraként huszonöt évig vett részt a nemzetközi szervezet munkájában.

A professzor, aki a Víz Világtanács egyik alapítója és a Budapesti Víz Világtalálkozó Nemzetközi Program- és Szövegező-bizottságának harmadízben elnöke, a konferencián rámutatott arra, hogy a klímaváltozás olyan folyamat, amelynek hatása 80 százalékban a vízen keresztül jelentkezik. Többek között abban, hogy a hidrológiai ciklus felgyorsul, megnő a szélsőségek előfordulási valószínűsége, több árvíz lesz, ugyanakkor nagyobb lesz az aszályoknak való kitettség térben és időben.

Szöllősi-Nagy András 2017-ben, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Az optimális vízgazdálkodáshoz elengedhetetlen olyan szakemberek kiképzése, akik nem csak a technikai, mérnöki részét ismerik a víztudománynak, hanem társadalmi, politikai és kommunikációs problémaként is értik és kezelni tudják a helyzetet

 - mondta el Szöllősi-Nagy András. A professzor ezért örül annak, hogy az NKE Víztudományi Karán olyan mérnököket képezhetnek, akik interdiszciplináris tudással rendelkeznek: Ugyanakkor rámutatott: "a jövőben az intézménynek egyre nagyobb figyelmet kell fordítania a digitális vízgazdálkodásra, hogy a mesterséges intelligencián alapuló, legújabb technológiákat alkalmazó vízipari rendszereket összekötve segíthesse a politikai döntéshozók munkáját."

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13