Szereted a sajtokat? Akkor ezt a képzést neked találták ki

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával, a Magyar Sajtkészítők Egyesülete szervezésében önköltséges sajtbírálói képzést indít. A tanfolyamon részt vevő leendő sajtbírálók a sajtkészítők, a kereskedők, az éttermek munkáját egyaránt segíteni fogják a jövőben, de a szervezetek tervei között regionális sajtverseny megrendezése is szerepel.

Agrárszektor 2022 konferencia

Jövő héten érkezik az idén 10 éves Agrárszektor konferencia, a hazai agrárium kiemelkedő kétnapos szakmai eseménye Siófokon! Gazdálkodók, döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, élelmiszeripari szakértők, államigazgatási topvezetők egy helyen, egy időben az agrárium csúcstalálkozóján! 

A képzés elsősorban a sajt világában jártas, vagy azt megismerni kívánó, sajtversenyeken bírálni vágyóknak ajánlott. Az elmúlt években egyre nagyobb igény merült fel hazai regionális sajtverseny megrendezésére, aminek bírálati részét a Magyar Sajtkészítők Egyesülete (MSE) végezte, egyedi igények figyelembevételével. A rendezvények szakmai színvonalának megőrzése érdekében elengedhetetlen további sajtbírák képzése, akik egyúttal a magyar gasztronómiai élet szereplői számára is lehetőséget teremtenek arra, hogy a termelőktől független sajtszakmai segítséget kaphassanak.

A képzés témakörei: a sajtkészítés története; sajtkészítési alapismeretek; sajtok érzékszervi bírálatának terminológiája; bírálati etika, bírálati jegyzetek készítése; sajttípusok, világ sajtjai, arany minták kóstolása (nagy sajtkultúrák: Franciaország, Svájc, Hollandia, Anglia, Spanyolország, Olaszország); bírálati szoftver alkalmazása; sajthibák, sajtbetegségek; külföldi bírálati módszerek, versenyek; bírálati gyakorlat.

Az önköltséges képzésre minden 18-adik életévét betöltött magyar állampolgár jelentkezhet, aki nem kistermelő sajtszakmai területen, illetve nem tulajdonosa vagy vezetője EU-s kisüzemnek sajtszakmai területen. A kiválasztás szempontjai többek között: egyéni érzékszervi tulajdonságok, egészségügyi alkalmasság, motiváció. A képzés megkezdését a 2022. február 18-ra tervezett felvételi előzi meg, ahol az egyéni érzékszervi képességek is felmérésre kerülnek. A képzés helyszíne - ahogy a korábbi alkalommal is - a kamara Dunaharasztiban található oktatóközpontja. Oktatás minden második pénteken délután 14 órától, a vizsga várható időpontja 2022. június 10-e.

A sikeresen végzett sajtbírálók a jövőben részt vesznek az MSE sajtbírálataiban, másrészt a gasztronómiai élet szereplői számára sajt-szakmai kérdésekben - a sajtkészítőktől független - szakmai segítséget adhatnak. A képzést követően a sikeres vizsgát tevők oklevelet kapnak. Ezzel bekerülnek egy névjegyzékbe, amelyet többek közt a Pannon Gasztronómiai Akadémia, a Magyar Bocuse D'or Akadémia és a Magyar Gasztronómiai Egyesület, valamint más gasztronómiával, vendéglátással foglalkozó szervezetek is megkapnak. A sajtbírálóknak a hazai sajtkészítési és -fogyasztási kultúra fejlesztésében és a minőség emelésében is jelentős szerepük lehet. A felsőoktatási intézményben, nappali rendszerű oktatás keretében tanuló hallgató jogosult az MSE-nél a képzés költségeire pályázni, ezen az e-mail címen: sajtbiralokepzes2022@gmail.com. További információk az alábbi oldalon érhetőek el.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?