Durva fordulat jöhet sok agrárcég életében: erre jobb, ha mindenki felkészül itthon

agrarszektor.hu
A következő termelési ciklust a megnövekedett árakon kezdi meg az ágazat, az értékesítési árak további emelkedésére viszont már nem lehet számítani. Ezzel az agrárium jövedelemszintje az aszály előtti szinten stabilizálódhat - ha nem kell szembe néznünk jövőre is egy ideihez hasonlóan csapadékszegény évvel.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az elmúlt egy-másfél év igen komoly kihívásokat hozott a hazai agrárium számára - írja közleményében a K&H Bank Zrt. A 2021 év közepén indult energiaár robbanás idén tovább folytatódott, ami időnként pénzügyi problémákat okozott a gazdáknak. Az állattenyésztés - elsősorban a sertéshízlalás - komoly értékesítési nehézségei szintén áthúzódtak 2021-ről 2022 első félévéig. A szántóföldi növénytermesztőknek pedig a tavasszal még nagyon biztatónak ígérkező évkezdet után az aszállyal kellett megküzdeniük. Igaz, ez utóbbiak esetén a hosszú termelési ciklus segítséget jelentett, hiszen a termelési szezon még a mérsékelt árakon indult, az értékesítés pedig már a két legnagyobb gabonatermelő kiesése miatt többszörösére emelkedett árakon történik, ami kompenzálja az aszály miatti terméskiesést. Két megye kivételével, ahol az aszály teljesen megsemmisítette a termést, az átlagot meghaladó jövedelemre tettek szert a gazdák.

Ami hosszú távon jelent nehézséget, hogy a kiszámíthatatlan gazdasági környezet erőteljesen visszafogja a beruházási szándékot, amit jól mutat, hogy jelentősen csökken a megítélt támogatások igénybevétele. Ez pedig többszörös problémát okoz az ágazatban. Egyrészt a fejlesztések elmaradása csökkenti a magyar mezőgazdaság egyébként is gyenge versenyképességét, másrészt a jelentős agrár betétállományok értékét felemészti az infláció

- értékelte az évet Tresó István, a K&H Agrár fejlesztési főosztály vezetője.

Mire kell felkészülni 2023-ban az agrárvállalkozásoknak?

Amivel a továbbiakban a gazdáknak kalkulálni kell, hogy a következő termelési ciklusra már jelentősen megemelkedtek a beszerzési árak, az eladási árak további emelkedésére viszont már nem lehet számítani - igaz, jelentős csökkenés sem várható. Ez azt jelenti, hogy kialakulóban van egy új egyensúlyi állapot, ami a jövedelemtartalmat megközelítőleg az aszály előtti átlagszinten tartja. Ha azonban 2023-ban egy újabb, az ideihez hasonló mértékű aszály lesz, annak a kezelésére nincs felkészülve az agrárium. Jelenleg forráshiány van az ágazatban, jelentősen megemelkedett a forgóeszköz finanszírozási igény. Emellett azonban a bankok az igények többszörösen meghaladó kihelyezhető forrással rendelkeznek, és 2023 második felétől újból számítani lehet az uniós pályázati kiírásokra is.

A magyar mezőgazdaság valóban jó, de eddig ki nem használt adottságokkal rendelkezik. A cégeknek most alaposan át kell tekinteniük saját gazdálkodásukat, piacaikat, erősségeiket és gyengébb pontjaikat. Ezek ismeretében kell felépíteni új stratégiájukat, és nem halogatni a szükséges lépéseket, beruházásokat. Ebben a gazdasági egyensúlytalansági állapotban, amit válságnak nevezünk, alakul ki ugyanis a következő 8-10 év győztes csapata

- hangsúlyozta az agrárszakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?