Itt a szomorú igazság: súlyos veszteségek lettek tavaly a hazai agráriumban

Itt a szomorú igazság: súlyos veszteségek lettek tavaly a hazai agráriumban

MTI
Erősödtek a gazdasági kihívások tavaly, Magyarország ugyanakkor 4,6 százalékos GDP-növekedéssel folytatta a felzárkózást az uniós átlaghoz - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden megjelent, Magyarország 2022 kiadványában. A KSH honlapján közzétett összefoglaló szerint a geopolitikai feszültségek rontották az energiaellátás biztonságát, növelték az inflációt és a kormányzati szektor hiányát.

A kedvezőtlen körülmények miatt mérséklődött a költségvetési szervezetek fejlesztési aktivitása, a vállalkozásoké és a háztartásoké ugyanakkor fokozódott, a beruházások összértéke éves szinten ismét csúcsot döntött. A mezőgazdaságnak súlyos veszteségeket okozott az aszály, de minden más gazdasági ág hozzájárult a 2022-es növekedéshez. Az ipari termelésnek kedvezett a járműgyártás élénkülése és akkumulátorgyártás bővülése.

EZ IS ÉRDEKELHET

A munkaerőpiaci folyamatok ugyancsak kedvezően alakultak, a foglalkoztatás továbbra is magas, ami hozzájárult a kiskereskedelmi forgalom növekedéséhez, amit csak az utolsó negyedévben vetett vissza az egyre emelkedő infláció. A KSH kiadványa a gazdaság állapota mellett a társadalmi folyamatokra is kitér. A tavalyi adatok szerint a népességfogyás mérséklődött, és bár a gyermekvállalási kedvet jelző teljes termékenységi arányszám 2012 óta először csökkent, továbbra is 1,5 fölött maradt. A születések száma szintén csökkent 2021-hez képest, de a nemzetközi vándorlási többlet fékezte a népességfogyást.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?