Itt a szomorú igazság: súlyos veszteségek lettek tavaly a hazai agráriumban

Itt a szomorú igazság: súlyos veszteségek lettek tavaly a hazai agráriumban

MTI
Erősödtek a gazdasági kihívások tavaly, Magyarország ugyanakkor 4,6 százalékos GDP-növekedéssel folytatta a felzárkózást az uniós átlaghoz - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden megjelent, Magyarország 2022 kiadványában. A KSH honlapján közzétett összefoglaló szerint a geopolitikai feszültségek rontották az energiaellátás biztonságát, növelték az inflációt és a kormányzati szektor hiányát.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kedvezőtlen körülmények miatt mérséklődött a költségvetési szervezetek fejlesztési aktivitása, a vállalkozásoké és a háztartásoké ugyanakkor fokozódott, a beruházások összértéke éves szinten ismét csúcsot döntött. A mezőgazdaságnak súlyos veszteségeket okozott az aszály, de minden más gazdasági ág hozzájárult a 2022-es növekedéshez. Az ipari termelésnek kedvezett a járműgyártás élénkülése és akkumulátorgyártás bővülése.

EZ IS ÉRDEKELHET

A munkaerőpiaci folyamatok ugyancsak kedvezően alakultak, a foglalkoztatás továbbra is magas, ami hozzájárult a kiskereskedelmi forgalom növekedéséhez, amit csak az utolsó negyedévben vetett vissza az egyre emelkedő infláció. A KSH kiadványa a gazdaság állapota mellett a társadalmi folyamatokra is kitér. A tavalyi adatok szerint a népességfogyás mérséklődött, és bár a gyermekvállalási kedvet jelző teljes termékenységi arányszám 2012 óta először csökkent, továbbra is 1,5 fölött maradt. A születések száma szintén csökkent 2021-hez képest, de a nemzetközi vándorlási többlet fékezte a népességfogyást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?