Idén is keressük a mezőgazdaság legkiválóbb példáit (videó)

Idén is keressük a mezőgazdaság legkiválóbb példáit (videó)

agrarszektor.hu
A Portfolio Csoport 2023-ban is megrendezi az év legjelentősebb agrárkonferenciáját, az Agrárszektor 2023-at. A már hagyományosan Siófokon megtartott kétnapos, nagyszabású esemény keretében idén is díjazzuk a legkiválóbb agrártermelőket és -szakembereket, akik különböző kategóriákban nyerhetik el az elismeréseket. A díjakra szeptember 15-ig lehet jelentkezni, a részleteket az érdeklődők itt találják. Összeállításunkban most néhány tavalyi díjazottal készült videót mutatunk be az olvasóknak, hogy inspirációként szolgáljanak az idei megmérettetésre.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A nyerteseket topvezetőkből álló szakmai zsűri választotta ki: Éder Tamás, a Bonafarm Csoport vállalati kapcsolatok és kommunikációs igazgatója, Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, Harsányi Zsolt, az Axiál Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Kerezsi Miklós, a Hodler Capital igazgatóságának elnöke, Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója, Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója, Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese, Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke, Szabó Levente, a KITE Zrt vezérigazgatója, és Szabó Miklós, a Tranzit Csoport alapító-tulajdonosa.

Az év állattenyésztője: ifj. Sántha Imre (Formula GP. Kft.)

ifj. Sántha Imre a Hajdú-Bihar megyében található hajdúböszörményi Formula GP. Kft. ügyvezetője. A családi vállalkozás, melyet Imre a szüleivel és a testvérével együtt irányít, elkötelezett az állattenyésztés fenntartása mellett. Sertéstelepükön 850 dán genetikájú anyakocát és annak szaporulatát tartják, és a telepen több mint 21 ezer hízót állítanak elő. A céghez tartozik egy 450 Holstein-frízből álló tejelő állomány, illetve annak szaporulata is. A tehenek évente csaknem 5 millió liter tejet termelnek, amelyet Hajdúböszörményben a helyi sajtüzemnek értékesítenek.

A cég 1991-ben alakult, és ma már 240 főt foglalkoztat. A Formula GP. Kft. éves árbevétele eléri a 10 milliárd forintot. Jelenleg 1800 hektár bérelt területen gazdálkodnak, emellett mintegy 2500 hektár területet integrálnak is.

Az év növénytermelője: Rozsi József (Agro-Sükösd Kft.)

Rozsi József a Bács-Kiskun megyei Sükösd térségében működő Agro-Sükösd Kft. ügyvezetője, emellett egy családi gazdaságban is érdekelt. 1984-ben került az akkor még termelőszövetkezetként működő vállalkozáshoz, és a ranglétra minden fokát bejárva - először gyakornokként, később elnökhelyettesként - jutott el mai pozíciójába.

Rozsi József a szántóföldi növénytermelés gyakorlati megközelítésében és a helyspecifikus (különböző talajtípusok szerinti) termesztéstechnológia elemeinek fejlesztésében is élenjáró termelő.

Mindemellett kimagasló eredményeket ér el az új fajták és termesztéstechnológiák bevezetésében. Családját is sikeresen be tudta vonni a cégbe, gyermekei már ott dolgoznak, így biztosított a generációváltáson alapuló folyamatos működés.

Az év agrárberuházása: Agrosprint Zrt. (Fülöp Gábor Zoltán, Fülöp Gábor Zoltánné)

A karcagi Agrosprint Zrt. alapító-tulajdonosai, Fülöp Gábor Zoltán és Fülöp Gábor Zoltánné a pandémia idején döntöttek arról, hogy az előre menekülés politikáját választják, és a zöldség-gyümölcs feldolgozással foglalkozó hűtőipari cég fennállásának legnagyobb beruházását valósítják meg.

Az új üzem alapterülete 10 500 négyzetméter, amelyhez további 5000 négyzetméteren elhelyezett egyéb üzemépületek kapcsolódnak. A gyártókapacitás eléri a 35 ezer tonnát, amelyhez mintegy 80 ezer tonna zöldség- és gyümölcsnyersanyag szükséges.

Az eddig gyártott termékek kapacitásának növelése mellett megkezdték a szemes és a csöves csemegekukorica gyorsfagyasztását is, amely Magyarország stratégiai exportcikke. A beruházás több mint 60 új munkahelyet teremtett, és jelentősen növeli az árbevételt is. Az eddigi 16 milliárdos éves forgalom az idén várhatóan eléri a 20 milliárd forintot, 2024 végére pedig 25 milliárd forint feletti lehet. A beruházásoknak köszönhetően az Agrosprint nem csak a hazai hűtőiparban vált kiemelkedő vállalattá, hanem Közép-Európában is az egyik vezető fagyasztott zöldség- és gyümölcsgyártó társaságnak tekinthető.

Portfolio Agrárgazdaságért díj: Horn Péter, akadémikus

Horn Péter szakmai munkássága meghatározó mértékben a felsőoktatáshoz és a kutatásfejlesztési szakterülethez kapcsolódik. Vezető pozíciókat töltött be a Kaposvári Mezőgazdasági Főiskolán, majd három cikluson keresztül rektora volt a Pannon Agrártudományi Egyetemnek. 2000 és 2007 között alapító rektora volt a Kaposvári Egyetemnek. 2021-től a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kuratóriumának tagja.

Horn Péter nevéhez fűződik több nagyhatású gén öröklődésének és hatásának tisztázása juh, hal és galamb fajokban. Tyúkoknál sikerült tisztáznia az anyai heterózis mértékét és jellegét, emellett tyúkoknál és sertéseknél is vizsgálta a genotípus, az ivar és a termelési környezet közötti kölcsönhatásokat. Mindezeken kívül meghatározta élő állatok testösszetételét és húsminőségét digitális képalkotó rendszerek felhasználásával. Horn Péter a magyar gímszarvas háziasítási program egyik kidolgozója.

Pályafutása során mindvégig szorosan együttműködött vezető magyar és külföldi állattenyésztési profilú vállalatokkal, 1963-2020 között. Nemzetközi és hazai folyóiratokban mintegy 1000 publikációja jelent meg. Munkásságát igen nagyszámú hazai és nemzetközi díjjal és címmel ismerték el. 1993 óta a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?