Jobb évet várnak idén az agrárcégek Magyarországon

Jobb évet várnak idén az agrárcégek Magyarországon

agrarszektor.hu
Az előző negyedévi mélypont után javult a K&H agrár index, jelenleg 12 ponton áll. Az optimistább hangulat annak köszönhető, hogy a cégek magasabb pénzügyi eredményekkel számolnak 2024-ben és az európai uniós pályázatokkal kapcsolatban is bizakodók.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Újra pozitívan látják a jövőt a mezőgazdasági vállalkozások - ezt mutatja a K&H agrárindex legfrissebb, negyedik negyedéves eredménye. Bizalmuk az előző negyedévi -10 pontról 12 pontra ugrott, ezzel várakozásuk újra a pozitív tartományba került.

2023 harmadik negyedévében a KSH adatai szerint 88,2 százalékkal emelkedett a mezőgazdaság hozzáadott értéke az előző év azonos időszakához képest, mely az alacsonyabb bázissal magyarázható, azonban ez a jó teljesítmény a cégek hangulatában is visszaköszön, hiszen nagyobb reményekkel vágnak neki az idei évnek. Az index pozitív változása annak köszönhető, hogy az előző negyedévhez képest magasabb pénzügyi eredményekkel számolnak és az európai uniós pályázatokkal kapcsolatban is derűlátók

- mondta el Demeter Zoltán, a K&H, Az év legjobb digitális bankja, Agrárüzletágának vezetője.

Megduplázódhat a profit

A pozitív hangulat a pénzügyi várakozásokban a legmarkánsabb. Idén 6,5 százalékos árbevétel- és 4,6 százalékos profitnövekedéssel számolnak a cégek, szemben az előző negyedévi 4,7 és 2,3 százalékkal. A profitvárakozások mértéke tehát megduplázódott. A beruházási szándékban azonban ennek ellenére sem történt változás, a cégek 54 százaléka tervez fejlesztést 2024-ben, elsősorban informatikai területen (27%). Az uniós pályázatokkal kapcsolatban is derűlátók az agráriumban. A vállalkozások több mint fele (57%) tartja reálisnak, hogy idén uniós forráshoz juthat. Az ágazatok közül itt a legmagasabb ez az arány, ugyanis az ipari, építőipari cégek 54 százaléka, a kereskedelemben 39 százalék, míg a szolgáltató vállalkozásoknál 37 százalék vélekedik így.

A mezőgazdaság igen intenzíven támogatott ágazat az európai unióban. A 2023-27-es ciklus teljes költségvetéséből, 1643 milliárd euróból ugyanis nagyjából 387 milliárd euró jut a mezőgazdaságnak, amely a teljes támogatáscsomag közel negyede. Érdemes tehát a gazdáknak figyelni a már februárban megjelenő kiírásokat, amelyekben nagy hangsúlyt kapnak a fenntarthatósági beruházások is

- hangsúlyozta a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?