Június 20-án lejár a határidő: ezt még sok vállalkozásnak el kell intéznie itthon

Június 20-án lejár a határidő: ezt még sok vállalkozásnak el kell intéznie itthon

agrarszektor.hu
Az Európai Unió 2016/1148 irányelvében fogalmazta meg a hálózati és információs rendszerek biztonságának az egész Unióban egységesen magas szintjét biztosító intézkedéseit (NIS). Ezt követően az EU a 2019/881 uniós rendelettel szabályozta az információs és kommunikációs technológiák kiberbiztonsági tanúsítását, valamint a 2022/2555 (2022.12.14) irányelvben hatályon kívül helyezte a NIS-t és bevezette a NIS 2 irányelvet. Most pedig közeleg a nyilvántartásba vételi kötelezettség a kiberbiztonsági törvény hatálya alá tartozó vállalkozások számára.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az uniós előírások miatt Magyarország is megalkotta a kiberbiztonsági törvényét, melynek 2. számú melléklete alapján a kockázatos ágazatokban működő szolgáltatók és szervezetek közé sorolódnak az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény szerinti élelmiszer-vállalkozások. Az Európai Parlament és a Tanács 178/2002/EK rendelete alapján az élelmiszerek termelésével, feldolgozásával és forgalmazásával összefüggő tevékenységet folytató köz-vagy magánvállalkozások tartoznak ide, ezért a mezőgazdasági termelés kivételével a termékpályák további szereplői, tehát a feldolgozók és a kereskedelmi tevékenységet végzők - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Ennek megfelelően a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló törvény szerinti mikro- és kisvállalkozások kivételével minden közepes és nagyméretű élelmiszer-vállalkozásnak meg kell vizsgálnia önmagát, hogy digitális rendszerei alapján a kiberbiztonsági törvény hatálya alá tartozik, vagy sem.

A kiberbiztonsági törvény rendelkezései és előírásai mellett az élelmiszer- vállalkozásoknak további szabályozásoknak és iparági irányelveknek is meg kell felelniük annak érdekében, hogy biztonságosan működhessenek és védjék az üzleti érdekeiket. A kiberbiztonsági intézkedéseket megfelelően kell végrehajtani, mert a büntetések is kidolgozásra kerültek, ha nem tesznek megfelelő intézkedéseket a kibertámadások elleni védelem érdekében. Ahhoz, hogy el tudja dönteni egy élelmiszer-vállalkozás, hogy a törvény hatálya alá tartozik, érintett szervezet-e, részletes tájékoztatást talál a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságnál. Ha a saját élelmiszer-vállalkozása érintett szervezet, akkor nyilvántartásba vételi kötelezettség terheli, amelynek határideje 2024. június 30. A törvény értelmében a következő időszakban az alábbi határidők vonatkoznak az érintett szervezetekre:

  • 20204. január 1-től a nyilvántartásba vételi kötelezettség vonatkozik azokra a szervezetekre, mely ezen dátum előtt megkezdték a tevékenységüket. A kötelezettség határideje, ahogy fentebb is írták, 2024. június 30-a, minden más szervezet esetén 30 napos határidő áll rendelkezésére. Az érintett vállalkozásoknak az elektronikus információs rendszereit biztonsági osztályba kell sorolniuk.
  • 2024. október 18-tól alkalmazni kell azelektronikus információs rendszereit biztonsági osztályának megfelelő védelmi intézkedéseket, valamint be kell fizetni a felügyeleti díjat.
  • 2024. december 31-ig szerződést kell kötni az érintett szervezet által választott auditorral.
  • 2025. december 31-ig le kell folytatni az első kiberbiztonsági auditot.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?