Fontos hír érkezett a családi gazdaság alapításáról: rengeteg őstermelő lehet érintett

Fontos hír érkezett a családi gazdaság alapításáról: rengeteg őstermelő lehet érintett

agrarszektor.hu
Az őstermelők családi gazdaságának alapításáról szóló szerződést - szemben a korábban előírt június 30-i dátummal - legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnéséig kell benyújtani. A határidő a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére tolódott ki.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A családi gazdaságokról szóló törvény (2020. évi CXXIII. törvény) 2021. január 1-jén lépett hatályba, ez a családi gazdaságok és az őstermelők nyilvántartását is érintette. A szabályozás értelmében azok, akik 2020. december 31-én hatályos közös őstermelői igazolvánnyal rendelkeztek, 2021. január 1-jétől kezdődően együttesen őstermelők családi gazdaságaként működnek tovább. A törvény értelmében nekik 2021. június 30-ig kellett megfelelniük az őstermelők családi gazdaságára vonatkozó feltételeknek, és az őstermelők családi gazdaságának alapításáról szóló szerződést benyújtani a NAK-nak. Ennek elmulasztása esetén az őstermelői nyilvántartásból törölni kellett volna a tagok őstermelők családi gazdaságában történő részvételét - tudhattuk meg az Agrárkamara közleményéből.

A napokban megjelent a 370/2021. (VI. 30.) kormányrendelet, ami - a NAK kezdeményezésére - tartalmazza a határidő módosítását, eszerint a közös őstermelői igazolványból létrejött őstermelők családi gazdaságai a veszélyhelyzet végéig kaptak időt a szerződés megküldésére, illetve az őstermelők családi gazdaságára vonatkozó feltételeknek megfelelésre.

Az alapítószerződések megfogalmazásában a NAK falugazdászai készséggel állnak az érintettek rendelkezésére. Ide kapcsolódó információ, hogy a már 2021. január 1-je előtt is családi gazdaságként működő őstermelőknek nem kell szerződést benyújtaniuk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33