Durva áremelés jöhet a magyar piacokon: minden eddiginél drágább lehet a tojás

Durva áremelés jöhet a magyar piacokon: minden eddiginél drágább lehet a tojás

agrarszektor.hu
Minden eddiginél drágábban árulhatják a tojást és akár a krumplit is a magyarországi piacokon a GKI szerint, a boltokban ugyanis hiány alakulhat ki ebből a két termékből az árstop miatt. Ráadásul úgy számoltak, hogy mindössze egy-két rántotta árát, legfeljebb havi 500 forintot spórolhat egy átlagos család a tojás és a krumpli árának befagyasztásával.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A krumplira és a tojásra a napokban bevezetett árstop csak az üzletekre vonatkozik, a piacokra nem. A békéscsabai piacon például november 12-én, szombaton 95 forintot kértek a nagyobb, és 85-öt a kisebb tojásokért, vagyis pont annyit, mint az árplafon bevezetése előtt - derült ki az RTL Híradóból. A GKI szerint azonban a piacokon minden korábbinál drágább lehet a tojás és a krumpli az árstop miatt.

A további drágulás és az árkülönbség ellenére is nőhet a kereslet a csarnokokban, mert a boltokban hiány alakulhat ki a csökkenő kínálat miatt. Mivel a csarnokokban nincs árrögzítés, ezért nyilvánvaló, hogy a termelők inkább oda szállítanak, hiszen ott jóval magasabb árat el lehet érni

- mondta a híradónak Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója. A GKI úgy számol, egy átlagos család havi egy-két rántotta árát takaríthatja meg a tojás és a krumpli árának befagyasztásán, legalábbis ha mindkét termékből ugyanannyit tud vásárolni a boltokban, mint eddig.

Nagyságrendileg 450-500 forint a megtakarítás a novemberi árak alapján. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy 4-5 tojásnyit spórol meg egy átlagos magyar háztartás

- tette hozzá Molnár László.

Címlapkép forrása: MTI/Szigetváry Zsolt

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?