Jön az árstopos krumpli és tojás a magyar boltokban: mutatjuk, mennyibe fognak kerülni

Jön az árstopos krumpli és tojás a magyar boltokban: mutatjuk, mennyibe fognak kerülni

agrarszektor.hu
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a 2022. november 9-i kormányinfón bejelentette, hogy a hatósági áras élelmiszerek közé kerül a friss tojás és az étkezési burgonya is. Még aznap meg is jelent a Magyar Közlöny legfrissebb száma, benne a bejelentésről szóló, részleteket is tartalmazó kormányrendelet.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Október 28-án Orbán Viktor miniszterelnök ismét interjút adott a Kossuth Rádió "Jó Reggelt, Magyarország" című műsorának. Itt tette meg azt a nagy bejelentést, hogy a kormány várhatóan ki fogja bővíteni az árstoppal érintett termékek listáját. A döntés indokaként a miniszterelnök az infláció csökkentését jelölte meg.

November 9-én Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón bejelentette, hogy a jövőben hatósági áras lesz a friss tojás és az étkezési burgonya is. Az ezzel kapcsolatos kormányrendelet még aznap késő este meg is jelent a Magyar Közlöny legfrissebb, 183. számában. Ebből kiderült, hogy a friss tojások esetében az ársapkát valamennyi tojásnál alkalmazni kell, kivéve a keltetésre szánt, megtermékenyített tojást. Az étkezési burgonyánál pedig egyedül az újburgonya nem tartozik az árstop hatálya alá. Az üzletekben vagy bevásárlóközpontokban folytatott kereskedelmi tevékenység és a csomagküldő kereskedelem során megállapított ár a kereskedő által 2022. szeptember 30. napján alkalmazott bruttó kiskereskedelmi árnál nem lehet magasabb. Ha ilyen nem áll rendelkezésre, akkor a kereskedőnek a fenti dátumot megelőzően alkalmazott bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmaznia. Ha ez nem állapítható meg, akkor a KSH honlapján a szeptember hónapra vonatkozóan közzétett átlagos fogyasztói árat kell alkalmazni, amennyiben az rendelkezésre áll. Ha ebben az időpontban a kereskedő árkedvezményt nyújtott, akkor az ezt megelőző utolsó nem kedvezményes bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni. A rendelet kiegészült egy bekezdéssel, amelynek értelmében az árstopos termékek tekintetében a kereskedő a 2022. szeptember 30. napján forgalmazott termékek forgalmazására és naponta legalább a hét adott napjára vonatkozó, 2022. évi átlagos napi, a kereskedőnél készleten levő mennyiség árusítására köteles. A rendelet értelmében a kistermelői piaci értékesítés nem tartozik a hatósági ár alkalmazásának hatálya alá. A rendelet a kihirdetését követő napon, vagyis már 2022. november 10-én hatályba lépett.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) október 2-i adatai alapján a ketreces, M-es tojás esetében ez várhatóan 80,44 forintos darabonkénti árat fog jelenteni, az L-esnél 97,5 forintot, a S-esnél pedig 62,25 forintot. A mélyalmos M-es tojás ára 90,83 forint lehet darabonként, az L-es pedig 95 forint körül lesz kapható. A burgonya kilójának ára feltételezhetően 411,5 forintban lesz maximálva.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?