Jön az árstopos krumpli és tojás a magyar boltokban: mutatjuk, mennyibe fognak kerülni

Jön az árstopos krumpli és tojás a magyar boltokban: mutatjuk, mennyibe fognak kerülni

agrarszektor.hu
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a 2022. november 9-i kormányinfón bejelentette, hogy a hatósági áras élelmiszerek közé kerül a friss tojás és az étkezési burgonya is. Még aznap meg is jelent a Magyar Közlöny legfrissebb száma, benne a bejelentésről szóló, részleteket is tartalmazó kormányrendelet.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Október 28-án Orbán Viktor miniszterelnök ismét interjút adott a Kossuth Rádió "Jó Reggelt, Magyarország" című műsorának. Itt tette meg azt a nagy bejelentést, hogy a kormány várhatóan ki fogja bővíteni az árstoppal érintett termékek listáját. A döntés indokaként a miniszterelnök az infláció csökkentését jelölte meg.

November 9-én Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón bejelentette, hogy a jövőben hatósági áras lesz a friss tojás és az étkezési burgonya is. Az ezzel kapcsolatos kormányrendelet még aznap késő este meg is jelent a Magyar Közlöny legfrissebb, 183. számában. Ebből kiderült, hogy a friss tojások esetében az ársapkát valamennyi tojásnál alkalmazni kell, kivéve a keltetésre szánt, megtermékenyített tojást. Az étkezési burgonyánál pedig egyedül az újburgonya nem tartozik az árstop hatálya alá. Az üzletekben vagy bevásárlóközpontokban folytatott kereskedelmi tevékenység és a csomagküldő kereskedelem során megállapított ár a kereskedő által 2022. szeptember 30. napján alkalmazott bruttó kiskereskedelmi árnál nem lehet magasabb. Ha ilyen nem áll rendelkezésre, akkor a kereskedőnek a fenti dátumot megelőzően alkalmazott bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmaznia. Ha ez nem állapítható meg, akkor a KSH honlapján a szeptember hónapra vonatkozóan közzétett átlagos fogyasztói árat kell alkalmazni, amennyiben az rendelkezésre áll. Ha ebben az időpontban a kereskedő árkedvezményt nyújtott, akkor az ezt megelőző utolsó nem kedvezményes bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni. A rendelet kiegészült egy bekezdéssel, amelynek értelmében az árstopos termékek tekintetében a kereskedő a 2022. szeptember 30. napján forgalmazott termékek forgalmazására és naponta legalább a hét adott napjára vonatkozó, 2022. évi átlagos napi, a kereskedőnél készleten levő mennyiség árusítására köteles. A rendelet értelmében a kistermelői piaci értékesítés nem tartozik a hatósági ár alkalmazásának hatálya alá. A rendelet a kihirdetését követő napon, vagyis már 2022. november 10-én hatályba lépett.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) október 2-i adatai alapján a ketreces, M-es tojás esetében ez várhatóan 80,44 forintos darabonkénti árat fog jelenteni, az L-esnél 97,5 forintot, a S-esnél pedig 62,25 forintot. A mélyalmos M-es tojás ára 90,83 forint lehet darabonként, az L-es pedig 95 forint körül lesz kapható. A burgonya kilójának ára feltételezhetően 411,5 forintban lesz maximálva.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 18. 13:32