Döbbenetes dolog derült ki az árstopról Magyarországon: ezt jobb, ha mindenki tudja

Döbbenetes dolog derült ki az árstopról Magyarországon: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggeli rádióinterjújában beszélt arról, hogy újabb termékek kerülhetnek be az árstopos körbe, azt azonban nem közölte, melyek lehetnek ezek. Habár a vásárlók körében népszerűek az árstopok, a kiskereskedőknek komoly terhet jelent az intézkedés, és a veszteségeket kénytelenek szétteríteni, vagyis az árstopos termékeken keletkező mínuszt a többi termék drágításával egyenlítik ki. Ráadásul az eddigi tapasztalatok szerint az árstop bevezetésével nem lassult, hanem inkább felpörgött az élelmiszer-infláció.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Péntek reggel rádióinterjúban közölte Orbán Viktor, hogy újabb termékek árát maximalizálná a kormány, ugyanakkor arról nem beszélt, mik kerülhetnek be az árstopos körbe. A kormány februárban döntött arról, hogy a tej, a liszt, a cukor, a napraforgóolaj, a csirke far-hát és mell, valamint a sertéscomb ára nem emelkedhet, és a jelenlegi álláspont szerint az árstop ezen termékek esetében egészen 2022 év végéig tart.

Lesznek újabb termékek, amelynek az árát központilag, annak a maximumát meg akarjuk határozni

- mondta Orbán Viktor pénteken.

Az elmúlt egy évben a hivatalos adatok szerint a kenyér és a sajt drágult leginkább, emellett a vaj 87, a száraztészta majdnem 68, a tojás pedig több mint 56 százalékkal drágult egy év alatt a KSH adatai szerint. Az RTL Híradó által megkérdezett vásárlók szívesen látnának több árstopos terméket, a kereskedőknek és a termelőknek azonban újabb terhet jelentene az intézkedés. Csomós János, egy békéscsabai élelmiszerbolt tulajdonosa a híradóban beszélt arról, hogy a maximált ár eddig is óriási költséget jelentett a vállalkozásának, abból a pénzből például, amit ki kellett fizetniük árkülönbözetként a nagykereknek, még két alkalmazottat tudtak volna fizetni. 

Molnár László, a GKI Gazdaságkutató vezérigazgatója szerint az árstop bevezetésével az eddigi tapasztalatok szerint nem lassult, hanem inkább felpörgött az élelmiszer-infláció. Hozzátette, nem csak ez a baj az árstoppal, hanem az is, hogy az ársapkás termékek esetében két dolog történik: egyrészt vagy hiány keletkezik, tehát hirtelen elfogynak a termékek, vagy rosszabb minőségű terméket lehet kapni ugyanazon az áron - hangsúlyozta. Kiemelte, a kereskedők a veszteségeket kénytelenek szétteríteni, vagyis az árstopos termékeken keletkező mínuszt a többi termék drágításával egyenlítik ki.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?