Kiderült a kormány terve: ezek lehetnek az új árstopos élelmiszerek Magyarországon

Kiderült a kormány terve: ezek lehetnek az új árstopos élelmiszerek Magyarországon

agrarszektor.hu
Az elmúlt időszak szinte kivélten nélkül, mindenkit próbára tett, a nehézségek enyhítése érdekében a kormány hamarosan dönteni fog az újabb élelmiszerárstopokról. Emellett fontos, hogy a vállalatoknak átmeneti időszakra kell felkészülniük, ezt az egy évet finanszírozniuk kell, hogy utána helyre tudjanak állni. Az infláció pedig még egy jó darabig nem fog enyhülni, kérdés, hogy vajon az árstopok mennyiben segíthetnek ezt megfékezni?

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A harmadik negyedéves növekedés 4% körül lesz, az éves pedig 4,5% fölött lehet. Jövőre 1%-os növekedést vár, tehát lassulás jön. Ennek fő oka, hogy a vállalatok nem tudják áthárítani a magasabb energiaárakat, kamatokat, bérköltségeket, emiatt vissza kell venni a termelést, és a lakosságnál is lesz fogyasztásbeli visszaesés. Vannak vállalatok, amiket meg kell védeni, ezért indította a kormány az energiaintenzív ágazatokban a kkv-k támogatását, illetve a gyármentő programot. Utóbbiból a vissza nem térítendő 150 milliárdos keret gazdára talált, de mellette nyit a kormány egy hitelprogramot is. 100 milliárdos hitelgaranciával száll be az MFB, míg az Eximbank 100 milliárdos hitelprogramot indít forintban és devizában január elsejétől. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, mint magyarázta, ebben nemcsak azok indulhatnak, akik nyertek a gyármentő programban, de minden esetben fejlesztésre van szükség, amely energiahatékonyságot növel - írja az Infostart.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nemcsak védekezni kell, hanem támadni is: elérni, hogy a beruházási ráta 25 százalék felett maradjon. Ehhez biztosítani kell a forrásokat a gazdaság motorjához - ezért nyomjuk a piaci beruházásokat, az energiaigényes szektorainkat pedig védjük.

Mi lesz az árstopok sorsa?

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?