Íme a csúf igazság: ezért lett Magyarországon a legdurvább az élelmiszerinfláció

Íme a csúf igazság: ezért lett Magyarországon a legdurvább az élelmiszerinfláció

MTI
Az élelmiszeripar fejlesztésére a kormány a korábbi 468 milliárd forint helyett már 750 milliárd forint európai uniós forrást fordít - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára Budapesten. Nobilis Márton a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) ülésén hozzátette, úgy szeretnék elkölteni ezt a 750 milliárd forintot, hogy az ország képes legyen az önellátásra.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az államtitkár szerint a következő években az energia kérdése az egyik legfontosabb az iparágban. Ezért az a cél, hogy a fejlesztéseknél vegyék alapul a megújuló energiák és a digitalizáció használatát is. Utóbbi azért fontos, mert a modern technikák alkalmazásával tud az ország versenyképes lenni. Nobilis Márton kitért Ukrajna helyzetére is, mivel ez az ország akkora mezőgazdasági területtel rendelkezik, mint egész Európa összesen. Ukrajnában azonban más növényvédelmi szereket, más technológiát használnak, mint az az EU-ban elvárás. Így Ukrajna méretéből és technológiájából is adódóan talán versenyelőnyben van "velünk szemben, és bizonyos termékeket olcsóbban tudnak gyártani mint mi" - fogalmazott. Az államtitkár szerint Ukrajnában olcsóbban gyártják az alaptermékeket, de a késztermékeket, a feldolgozott termékeket nem. Ezért Magyarországnak azzal kell versenyelőnyt szereznie, hogy "a legjobb minőségű termékek felé indul el".

Az államtitkár előadását követően az NGTT gazdasági oldalának képviseletében Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős országos alelnökeként arról beszélt, hogyan vált Magyarország az élelmiszerinflációt tekintve csúcstartóvá a régióban. Értékelése szerint a mindenhol végbement, mezőgazdasági terményeket és az energiahordozókat érintő árrobbanást Magyarországon még befolyásolták állami intézkedések és a forint tavalyi drasztikus gyengülése is. Az államtitkár kérdésre válaszolva elmondta, arra számítanak, hogy szeptembertől jelentősen lassul az infláció, ez azonban szerinte nem azt jelenti, hogy addig mindenáron fent akarják tartani az árstopot. Hozzátette, folyamatosan figyelik a piacot.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 22. 16:26