Itt az újabb árstop Magyarországon: ennyibe kerülhet a tojás a boltokban

Itt az újabb árstop Magyarországon: ennyibe kerülhet a tojás a boltokban

agrarszektor.hu
Egyre több tojást importál az Európai Unió, az év első nyolc hónapjában több mint 10 százalékkal nőtt a behozatal az előző év azonos időszakához képest. Az uniós tojásimport közel kétharmada Ukrajnából és Argentínából érkezik. Az ugyancsak jelentős importőrnek számító Magyarországon 2022-ben több mint kétszeresére drágult a tojás. Az áremelkedés októberben is folytatódott, az egyes tojások ára egy hónap alatt 28-41 százalékkal emelkedett. A kormány 2022. november 9-én bejelentette, hogy a tojást is beveszi az élelmiszerárstoppal érintett élelmiszerek körébe.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) októberben megjelent előrevetítése szerint az USA tojástermelése 3,4%-kal csökkenhet 2022 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest, éves szinten pedig 2,8%-os visszaesés várható. Az egy főre jutó tojásfogyasztás mintegy 2,2%-kal csökkenhet az idei év utolsó negyedévében az egy évvel korábbihoz viszonyítva, míg éves szinten egy 0,9%-os mérséklődés várható - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) legfrissebb jelentésében.

Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) tojás- és tojástermékimportja 11,3%-kal, összesen 21 ezer tonnára nőtt 2022. január-augusztusban az előző év azonos periódusához képest. Az import 62,4%-a Ukrajnából, és mintegy 10,9%-a Argentínából származott. Ez az ukrán tojásimport esetében 60%-os, az argentin tojásnál pedig 18,5%-os növekedést jelent. A közösség tojás- és tojástermékexportja 42,7%-kal, összesen 163 ezer tonnára csökkent ugyanezen időszakok összevetésében. Az unió legnagyobb célországai - Japán és Svájc, amelyek 32,2%-kal és 14,8%-kal részesednek az exportból - együttesen közel 77 ezer tonna tojást és tojásterméket vásároltak a közösségből 2022 első nyolc hónapjában. A kivitel Japánba 32,9%-kal, Svájcba pedig mintegy 39,7%-kal esett vissza. Szingapúr 5%-át adta az uniós kivitelnek a vizsgált időszakban, irányába 32,4%-kal csökkent az export. Az Európai Bizottság adatai alapján az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 180,46 euró/100 kilogramm volt 2022 első negyvenhárom hetében, 40,9%-kal múlta felül az előző év azonos időszakának árát.

Magyarországon egyre drágul a tojás

Hónapok óta egyre emelkedik a tojás ára a Magyarországon: míg az év elején még 50 forint körül volt a tojás átlagára, ez szeptemberre már 70 forint fölé emelkedett, október végére pedig már elérte a 110-120 forintot is, vagyis pár év viszonylagos árstabilitás után 2022-ben 10 hónap alatt óta több mint a kétszeresére nőtt a tojás ára. Ennek okai között szerepel az előállítási költségek emelkedése, ide értve a takarmányok, az energia- és munkabérköltségek emelkedését, a csomagolás és a szállítás terén tapasztalható áremelkedéseket.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a ketreces tartásból származó étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 41,33 forint/darab volt 2022 első negyvenhárom hetében, ami 49,4%-kal haladta meg a 2021. év azonos időszakának átlagárát. Ezen belül az M méretosztályú, dobozos tojás csomagolóhelyi ára 49,9%-kal 43,13 forint/darabra, az L méretosztályú, dobozos tojásé pedig 45,2%-kal 47,91 forint/darabra nőtt. Az M-es tálcás tojás csomagolóhelyi ára 53,4%-kal 37,98 forint/darabra, az L-es tálcás tojásé 50,3%-kal 42,18 forint/darabra emelkedett ugyanekkor. A mélyalmos étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 45,06 forint/darab volt 2022 első negyvenhárom hetében, ami 52,1%-kal haladta meg a 2021. év azonos időszakának átlagárát.

Az AKI PÁIR legfrissebb, november 6-i adatai alapján az M méretosztályba tartozó, ketreces tartásból származó tojás fogyasztói ára darabonként 113,38 forint volt, az L méretosztályba tartozó, ketreces tartásból származó tojásé pedig 128,6 forint. A kiskereskedelmi láncoknál 2022. október 30-án a ketreces, M-es tojás darabját 107,75 forintért, az ketreces, L-es tojást 124,8 forintért, az ketreces, S-es tojást pedig 92,25 forintért vehették meg a fogyasztók. A mélyalmos, L+M méretosztályba tartozó tojások darabjának fogyasztói ára ugyanekkor 126,67 forint volt.

Az élelmiszert érintő legfrissebb hír, hogy a 2022. november 9-én megtartott kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, a kormány döntése értelmében újabb két termék esik hatósági ár alá, méghozzá az étkezési burgonya és a friss tojás. Az élelmiszerárstop hatálya alá eső termékek körének kibővítéséről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Gulyás Gergely a Kormányinfón elmondta, hogy az ársapka a tojások minden méretosztályát érinti, és hogy a kormány a 2022. szeptember 30-án alkalmazott árat fogja rögzíteni. A kormány számításai szerint az intézkedéssel a tojás ára 25%-kal lesz alacsonyabb. Az AKI PÁIR október 2-i adatai alapján a ketreces tojás fogyasztói ára az S méretosztálynál 65,25 forint volt darabonként, az M méretosztálynál 80,44 forint, az L méretosztálynál pedig 97,5 forint. A mélyalmos tojásoknál az M méretosztályú darabja 90,83 forintba, az L méretosztályúnak pedig 95 forintba került ekkor. Ha összehasonlítjuk az október eleji és november eleji (október végi) árakat, akkor láthatjuk, hogy az M-es méretű, ketreces tojások fogyasztói ára egy hónap alatt 33%-kal, az L-es méretűeké pedig 28%-kal nőtt. A legnagyobb mértékben az S-es mértű tojás drágult meg, ennek 41%-kal lett magasabb az ára. A mélyalmos tojásoknál a M méretosztályúak egy hónap alatt 39,5%-kal, az L méretosztályúak pedig 33%-kal drágultak meg.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?