Itt az újabb árstop Magyarországon: ennyibe kerülhet a tojás a boltokban

Itt az újabb árstop Magyarországon: ennyibe kerülhet a tojás a boltokban

agrarszektor.hu
Egyre több tojást importál az Európai Unió, az év első nyolc hónapjában több mint 10 százalékkal nőtt a behozatal az előző év azonos időszakához képest. Az uniós tojásimport közel kétharmada Ukrajnából és Argentínából érkezik. Az ugyancsak jelentős importőrnek számító Magyarországon 2022-ben több mint kétszeresére drágult a tojás. Az áremelkedés októberben is folytatódott, az egyes tojások ára egy hónap alatt 28-41 százalékkal emelkedett. A kormány 2022. november 9-én bejelentette, hogy a tojást is beveszi az élelmiszerárstoppal érintett élelmiszerek körébe.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) októberben megjelent előrevetítése szerint az USA tojástermelése 3,4%-kal csökkenhet 2022 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest, éves szinten pedig 2,8%-os visszaesés várható. Az egy főre jutó tojásfogyasztás mintegy 2,2%-kal csökkenhet az idei év utolsó negyedévében az egy évvel korábbihoz viszonyítva, míg éves szinten egy 0,9%-os mérséklődés várható - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) legfrissebb jelentésében.

Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) tojás- és tojástermékimportja 11,3%-kal, összesen 21 ezer tonnára nőtt 2022. január-augusztusban az előző év azonos periódusához képest. Az import 62,4%-a Ukrajnából, és mintegy 10,9%-a Argentínából származott. Ez az ukrán tojásimport esetében 60%-os, az argentin tojásnál pedig 18,5%-os növekedést jelent. A közösség tojás- és tojástermékexportja 42,7%-kal, összesen 163 ezer tonnára csökkent ugyanezen időszakok összevetésében. Az unió legnagyobb célországai - Japán és Svájc, amelyek 32,2%-kal és 14,8%-kal részesednek az exportból - együttesen közel 77 ezer tonna tojást és tojásterméket vásároltak a közösségből 2022 első nyolc hónapjában. A kivitel Japánba 32,9%-kal, Svájcba pedig mintegy 39,7%-kal esett vissza. Szingapúr 5%-át adta az uniós kivitelnek a vizsgált időszakban, irányába 32,4%-kal csökkent az export. Az Európai Bizottság adatai alapján az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 180,46 euró/100 kilogramm volt 2022 első negyvenhárom hetében, 40,9%-kal múlta felül az előző év azonos időszakának árát.

Magyarországon egyre drágul a tojás

Hónapok óta egyre emelkedik a tojás ára a Magyarországon: míg az év elején még 50 forint körül volt a tojás átlagára, ez szeptemberre már 70 forint fölé emelkedett, október végére pedig már elérte a 110-120 forintot is, vagyis pár év viszonylagos árstabilitás után 2022-ben 10 hónap alatt óta több mint a kétszeresére nőtt a tojás ára. Ennek okai között szerepel az előállítási költségek emelkedése, ide értve a takarmányok, az energia- és munkabérköltségek emelkedését, a csomagolás és a szállítás terén tapasztalható áremelkedéseket.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a ketreces tartásból származó étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 41,33 forint/darab volt 2022 első negyvenhárom hetében, ami 49,4%-kal haladta meg a 2021. év azonos időszakának átlagárát. Ezen belül az M méretosztályú, dobozos tojás csomagolóhelyi ára 49,9%-kal 43,13 forint/darabra, az L méretosztályú, dobozos tojásé pedig 45,2%-kal 47,91 forint/darabra nőtt. Az M-es tálcás tojás csomagolóhelyi ára 53,4%-kal 37,98 forint/darabra, az L-es tálcás tojásé 50,3%-kal 42,18 forint/darabra emelkedett ugyanekkor. A mélyalmos étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 45,06 forint/darab volt 2022 első negyvenhárom hetében, ami 52,1%-kal haladta meg a 2021. év azonos időszakának átlagárát.

Az AKI PÁIR legfrissebb, november 6-i adatai alapján az M méretosztályba tartozó, ketreces tartásból származó tojás fogyasztói ára darabonként 113,38 forint volt, az L méretosztályba tartozó, ketreces tartásból származó tojásé pedig 128,6 forint. A kiskereskedelmi láncoknál 2022. október 30-án a ketreces, M-es tojás darabját 107,75 forintért, az ketreces, L-es tojást 124,8 forintért, az ketreces, S-es tojást pedig 92,25 forintért vehették meg a fogyasztók. A mélyalmos, L+M méretosztályba tartozó tojások darabjának fogyasztói ára ugyanekkor 126,67 forint volt.

Az élelmiszert érintő legfrissebb hír, hogy a 2022. november 9-én megtartott kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, a kormány döntése értelmében újabb két termék esik hatósági ár alá, méghozzá az étkezési burgonya és a friss tojás. Az élelmiszerárstop hatálya alá eső termékek körének kibővítéséről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Gulyás Gergely a Kormányinfón elmondta, hogy az ársapka a tojások minden méretosztályát érinti, és hogy a kormány a 2022. szeptember 30-án alkalmazott árat fogja rögzíteni. A kormány számításai szerint az intézkedéssel a tojás ára 25%-kal lesz alacsonyabb. Az AKI PÁIR október 2-i adatai alapján a ketreces tojás fogyasztói ára az S méretosztálynál 65,25 forint volt darabonként, az M méretosztálynál 80,44 forint, az L méretosztálynál pedig 97,5 forint. A mélyalmos tojásoknál az M méretosztályú darabja 90,83 forintba, az L méretosztályúnak pedig 95 forintba került ekkor. Ha összehasonlítjuk az október eleji és november eleji (október végi) árakat, akkor láthatjuk, hogy az M-es méretű, ketreces tojások fogyasztói ára egy hónap alatt 33%-kal, az L-es méretűeké pedig 28%-kal nőtt. A legnagyobb mértékben az S-es mértű tojás drágult meg, ennek 41%-kal lett magasabb az ára. A mélyalmos tojásoknál a M méretosztályúak egy hónap alatt 39,5%-kal, az L méretosztályúak pedig 33%-kal drágultak meg.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?