Elképesztő drágulás jöhet a magyar boltokban: ennyibe kerülhet a tojás

Elképesztő drágulás jöhet a magyar boltokban: ennyibe kerülhet a tojás

agrarszektor.hu
Egyre inkább úgy tűnik, hogy heteken belül 150 forintos árcímkével találhatjuk magunkat szembe a tojás esetében a GKI szerint. Ennek oka a már sokat emlegetett aszály és az energiaválság, amik egész Európában felhajtották az árakat, Magyarországon azonban nagyobbat drágult, mint a legtöbb uniós tagállamban, a mostani 100-140 forintos darabár a tavalyi ár két és félszeresének felel meg.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A klasszikus kérdést (a tyúk vagy a tojás volt-e előbb) kicsit kifordítva egyértelmű választ lehet adni: a tyúk ára előbb emelkedett, mint a tojásé. De korántsem ugyanolyan mértékben. Ha a jelenlegi tendencia még egy kicsit folytatódik, a tojás lehet a legjobban dráguló élelmiszer. Az áremelkedés már most is brutális. Az M-es méretű tojást már 110 forintért, az L-es pedig 140-ért is árulják. Tavaly ilyenkor kevesebb mint 50 forintot kértek darabjáét a KSH adatai szerint. Soha nem adta ennyiért a tojásait Selmeczi Béla békés megyei gazda. Azt mondja, többet nem is kérhetne értük, mert nem tudnák elegen megfizetni - olvasható az RTL Híradó oldalán.

EZ IS ÉRDEKELHET

Márpedig tovább nőnek a költségek, ami miatt 40 év után abba is hagyja a termelést. A takarmány is elképesztő mértékben drágult a pusztító aszály miatt, az elszálló energiaárakról már nem is beszélve. A gazda elmondta, hogy a tojástermelés nagyon villanyigényes, nála is több mint 100 égő ég, emellett mennek a ventilátorok is, támogatás pedig nincsen. A GKI úgy véli, hogy újabb forintgyengülés jöhet, ami által tovább drágulhat a belföldi termelés, valamint a takarmány és az energia is. Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója, mint mondta, fel kell készülni a 150 forintos tojásra is, de akár még többre is. Minden attól függ, hogy az árfolyam hogyan alakul, illetőleg a mindenféle egyéb költség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?