Elképesztő drágulás jöhet a magyar boltokban: ennyibe kerülhet a tojás

Elképesztő drágulás jöhet a magyar boltokban: ennyibe kerülhet a tojás

agrarszektor.hu
Egyre inkább úgy tűnik, hogy heteken belül 150 forintos árcímkével találhatjuk magunkat szembe a tojás esetében a GKI szerint. Ennek oka a már sokat emlegetett aszály és az energiaválság, amik egész Európában felhajtották az árakat, Magyarországon azonban nagyobbat drágult, mint a legtöbb uniós tagállamban, a mostani 100-140 forintos darabár a tavalyi ár két és félszeresének felel meg.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A klasszikus kérdést (a tyúk vagy a tojás volt-e előbb) kicsit kifordítva egyértelmű választ lehet adni: a tyúk ára előbb emelkedett, mint a tojásé. De korántsem ugyanolyan mértékben. Ha a jelenlegi tendencia még egy kicsit folytatódik, a tojás lehet a legjobban dráguló élelmiszer. Az áremelkedés már most is brutális. Az M-es méretű tojást már 110 forintért, az L-es pedig 140-ért is árulják. Tavaly ilyenkor kevesebb mint 50 forintot kértek darabjáét a KSH adatai szerint. Soha nem adta ennyiért a tojásait Selmeczi Béla békés megyei gazda. Azt mondja, többet nem is kérhetne értük, mert nem tudnák elegen megfizetni - olvasható az RTL Híradó oldalán.

EZ IS ÉRDEKELHET

Márpedig tovább nőnek a költségek, ami miatt 40 év után abba is hagyja a termelést. A takarmány is elképesztő mértékben drágult a pusztító aszály miatt, az elszálló energiaárakról már nem is beszélve. A gazda elmondta, hogy a tojástermelés nagyon villanyigényes, nála is több mint 100 égő ég, emellett mennek a ventilátorok is, támogatás pedig nincsen. A GKI úgy véli, hogy újabb forintgyengülés jöhet, ami által tovább drágulhat a belföldi termelés, valamint a takarmány és az energia is. Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója, mint mondta, fel kell készülni a 150 forintos tojásra is, de akár még többre is. Minden attól függ, hogy az árfolyam hogyan alakul, illetőleg a mindenféle egyéb költség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33