Itt van az unió nagy terve: ez várhat a ketreces tyúktartásra Európában

Itt van az unió nagy terve: ez várhat a ketreces tyúktartásra Európában

agrarszektor.hu
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) friss tanulmánya szerint, amely az Európai Bizottságnak tett ajánlásokat tartalmazza, az állatok jólétének növelése érdekében be kellene tiltani többek közt a szárnyasok csonkítását és a ketreces tojótartást is. A javaslatok alapjaiban rengethetik meg nemcsak az unió tojástermelését, de az egész baromfiágazatot is. Ráadásul a termelők mellett a fogyasztók is hamar megéreznék a bőrükön mindezek hatását, hiszen a ketreces tojástermelés felszámolásával könnyen az egekbe szökhetne a tojás ára, a broiler csirkékre vonatkozó korlátozások miatt pedig elképesztően megdrágulhatna a csirkehús is. 

Az EFSA nemrég megjelent tanulmánya a farmokon elhelyezett állatok mennyiségére is kitér, a javaslat szerint ugyanis csökkenteni kell a telepek sűrűségét, minél több szabad teret hagyva a szárnyasoknak, illetve biztosítani kell annak lehetőségét, hogy el tudjanak bújni egymás elől. A hivatal szakértői szerint a baromfik jólétének emelése érdekében fedett verandákat kellene létesíteniük az állattartóknak, ahol szabadon kapirgálhatnak és táplálkozhatnak - írja a Magyar Nemzet.

A javaslatok a keltetőtelepeken is változást hoznának. Az EFSA szakértői úgynevezett sötét keltetők kialakítását tartanák kívánatosnak, ahol a kotlós tyúkok meleg, sötét és védett környezetben kelthetik ki a tojásokat. Mindez csökkentené a madarak félelemérzetét és elősegítené a pihenést.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 30. 06:03