Itt van az unió nagy terve: ez várhat a ketreces tyúktartásra Európában

agrarszektor.hu
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) friss tanulmánya szerint, amely az Európai Bizottságnak tett ajánlásokat tartalmazza, az állatok jólétének növelése érdekében be kellene tiltani többek közt a szárnyasok csonkítását és a ketreces tojótartást is. A javaslatok alapjaiban rengethetik meg nemcsak az unió tojástermelését, de az egész baromfiágazatot is. Ráadásul a termelők mellett a fogyasztók is hamar megéreznék a bőrükön mindezek hatását, hiszen a ketreces tojástermelés felszámolásával könnyen az egekbe szökhetne a tojás ára, a broiler csirkékre vonatkozó korlátozások miatt pedig elképesztően megdrágulhatna a csirkehús is. 

Az EFSA nemrég megjelent tanulmánya a farmokon elhelyezett állatok mennyiségére is kitér, a javaslat szerint ugyanis csökkenteni kell a telepek sűrűségét, minél több szabad teret hagyva a szárnyasoknak, illetve biztosítani kell annak lehetőségét, hogy el tudjanak bújni egymás elől. A hivatal szakértői szerint a baromfik jólétének emelése érdekében fedett verandákat kellene létesíteniük az állattartóknak, ahol szabadon kapirgálhatnak és táplálkozhatnak - írja a Magyar Nemzet.

A javaslatok a keltetőtelepeken is változást hoznának. Az EFSA szakértői úgynevezett sötét keltetők kialakítását tartanák kívánatosnak, ahol a kotlós tyúkok meleg, sötét és védett környezetben kelthetik ki a tojásokat. Mindez csökkentené a madarak félelemérzetét és elősegítené a pihenést.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?