2023. június 6. kedd Norbert, Cintia

Itt a figyelmeztetés: bármikor eltűnhet a magyar krumpli a boltokból

agrarszektor.hu
Igen gyenge volt a hazai burgonyatermés idén, ezért szűk két hónap múlva már nem is lesz a boltokban. Tovább rontja a helyzetet, hogy azoknak a termelőknek, akiknek még van eltárolva burgonyája, rendkívül magas tárolási költségekkel kell szembenéznie.

A legrosszabb forgatókönyv valósult meg az étkezési burgonya hatósági árassá válásával a magyar termelők számára. A rendelet ugyanis az új- és az édesburgonya kivételével minden kiszerelésű és minden fajtájú burgonyát érint - olvasható az Infostart oldalán. Kulich Éva, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács (OBTT) sajtóreferense szerint az intézkedéssel az alapvető probléma az, hogy idén nagyjából 11%-kal kevesebb burgonya termett Magyarországon, mint egy évvel korábban.

Mint ismeretes, az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint Magyarországon a 6,4 ezer hektárról mintegy 140 ezer tonna burgonyát takarítottak be a termelők október 18-ig. Az Agrárközgazdasági Intézet legfrissebb jelentése szerint idén ráadásul az országos termésátlag 22,5 tonna volt hektáronként, 10,3%-kal kevesebb, mint 2021-ben. Kulich Éva beszélt arról is, hogy a magyarok éves burgonyafogyasztása fejenként megközelítőleg 28 kilogrammot tesz ki, így az idei számok tükrében a hazai burgonyakészletek december végéig, január elejéig fognak csak kitartani, azon túl importra szorul az ország.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az, hogy ársapka került a burgonyára, a termelőkre nézve is hatással lesz: noha a kistermelők mostanra már szinte el is adták burgonyájukat, az intézkedés mégis inkább azokat a nagyobb termőterületeken gazdálkodó szövetségi tagokat érintheti hátrányosan, akiknek még tárolóban van a burgonyája. A tárolási költségek hétről hétre, hónapról hónapra rakódnak. Ez amúgy a burgonya mellett a hazai gyökérzöldségeket és a hagymát is sújtja.

Az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács sajtóreferense szerint az igazi probléma az, hogy nem lehet tudni, egy ilyen gazdasági környezetben mennyire lesznek bátrak a termelők, és mennyire indítják meg az új évet ugyanúgy, étkezési burgonya termesztésével. Kulich Éva kiemelte, hogy a burgonya termesztési ciklusa februárban kezdődik, amikor a gumót elültetik, ám ahogy az Agrárszektornak korábban elmondta, a termelőknek most kell megvásárolnia a szükséges inputanyagokat és talajjavító, talajfertőtlenítő szereket. A sajtóreferens szerint minél hamarabb válnak pontosabbá a részletek, és minél többször alakul ki együttműködés és párbeszéd a felek között, annál gyorsabban lehet egyeztetni. Mindez annak érdekében szükséges, hogy ne legyen probléma a jövő évi termésmennyiségekkel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?