Kész, vége? Ha így megy tovább, eltűnhetnek ezek a zöldségek a magyar boltokból

Kész, vége? Ha így megy tovább, eltűnhetnek ezek a zöldségek a magyar boltokból

agrarszektor.hu
Rendkívül nehéz döntés előtt állnak a kertészetek Magyarországon, a megugrott energiaárak miatt ugyanis sokan inkább gyorsan piacra vinnék az árut, mivel a betárolás költsége is nagyon megemelkedett az elmúlt időszakban. Ez egyúttal azt jelentheti, hogy év végére akár el is tűnhetnek a kínálatból hazai gyökérzöldségek, illetve a hagyma és a burgonya.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Nincsenek könnyű helyzetben a zöldségtermesztéssel foglalkozó hazai vállalkozások. Míg az időjárási nehézségek miatt a termés az elmúlt évek átlagánál jóval szerényebb lett, a magas energiaárak a termékek eltárolását nehezítik meg. Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldségtermesztési alosztályának vezetője a Világgazdaságnak elmondta: télen mindig drágábbak a zöldségek, ekkor ugyanis már a tárolás költségét is bele kell kalkulálniuk a kertészeknek az átadási árakba. A szakember szerint ugyanakkor idén rendkívüli helyzet alakult ki az ágazatban. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember, mint fogalmazott, kritikus időszak előtt állnak, hiszen a brutálisan megemelkedett energiaárak nagyon megnövelték a tárolási költségeket is. Ezáltal a legtöbb termelő most azon gondolkodik, hogy vajon megéri-e egyáltalán betárolni a zöldséget, vagy akkor járnak jobban, ha a betakarítást követően, a földek mellől adják el a terményt. Ráadásul a válság miatt egyre több család próbálja meg visszavenni a kiadásait, ami alapvetően visszafogja a keresletet az élelmiszerpiacon. Így nem meglepő módon joggal tarthatnak attól a gazdák, hogy a megugrott tárolási költségeket jövőre egyszerűen már nem fogják tudni beépíteni az árakba. Elsősorban egyébként a különböző gyökérzöldségekről, a hagymáról és a burgonyáról van szó, amelyekből egyébként sem volt túl jó termés az idén. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Most mindenki szabadulna az árutól, az egyszerű tárolókban karácsonyig lehet minőségveszteség nélkül eltartani a zöldségeket. Ezt követően azonban már speciális hűtőtárolóra van szükség ahhoz, hogy a termék megőrizze a minőségét -

- fogalmazott Ledó Ferenc.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldségtermesztési alosztályának vezetője kitért arra is, hogy nincs túl sok korszerű tároló hazánkban, ráadásul használatát még azok is meggondolják, akik rendelkeznek ilyen kapacitással.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?