Ömlik az import burgonya Magyarországba: ki nem találnád, honnan érkezik a java

Ömlik az import burgonya Magyarországba: ki nem találnád, honnan érkezik a java

agrarszektor.hu
Bár az európai burgonyatermesztés egyre erősödik, és mind a termőterületet, mind a terméshozamokat tekintve folyamatos növekedés tapasztalható, az idei évet meghatározó, rendkívüli aszállyal és hőhullámokkal súlyosbított nyár erre az ágazatra is rányomta a bélyegét, így a szakértők komoly terméscsökkenésre számítanak a 2022-es évet illetően. Hasonló a helyzet Magyarországon is, ahol ráadásul évek óta egyre csökken a burgonya vetésterülete és terméshozama is. A magyar burgonyatermés egy éve még a hazai igények közel felét ki tudta elégíteni, ám a termőterület további csökkenése és a terméskiesés miatt hazánk idén még inkább rászorul az import burgonyára, amelyből a legtöbb Franciaországból, Németországból és Hollandiából érkezik.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A vezető burgonyatermelő országok szakmai szövetségeit összefogó Északnyugat-európai Burgonyatermesztők Alapítványának (NEPG) tagországaiban (Németország, Franciaország, Belgium és Hollandia) a szakértők szerint a burgonyatermés 7-11%-kal csökkenhet az idén az előző évihez képest. Az NEPG országokban a burgonya termőterülete 3,2%-kal 510,9 ezer hektárra nőtt a megfigyelt időszakban és 1,7%-kal haladta meg az 5 éves átlagot - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) legfrissebb elemzésében. A 2022-es rendkívül aszályos, hőhullámokkal járó nyár miatt azonban a burgonyatermés csökkent ezekben országokban. Leginkább a belgiumi és a franciaországi gazdaságokat sújtotta az idei hőség.

Franciaországban a Burgonyatermelők Országos Szövetsége (UNPT) szerint a 2022. évi burgonyatermés legalább 20%-kal lehet alacsonyabb az elmúlt 20 év átlagához képest. Németországban a Szövetségi Élelmezési és Mezőgazdasági Minisztérium (BMEL) szerint a burgonya termőterülete 2022-ben 8 ezer hektárral, összesen 266 800 hektárra nőtt. Szakértők 10,3 millió tonna burgonya betakarítását jelezték, ami a tavalyi évinél 9%-kal lenne kevesebb. A hozam hektáronként 38 tonna, ez 12%-os visszaesést jelentene az előző évihez képest. Lengyelországban a statisztikai hivatal (GUS) a 2022. évi burgonyatermést 6,1 millió tonnára becsülte, ami 15%-kal marad el a 2021. évitől.

Évről évre egyre kevesebb a hazai burgonya, egyre nő az import jelentősége

A KSH adatai szerint a burgonya termőterülete és termésmennyisége csökkenő tendenciát mutat: 2021-ben 11%-kal kevesebb burgonya termett, mint egy évvel korábban. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint Magyarországon a 6,4 ezer hektárra jelzett terület 98%-áról 140 ezer tonna burgonyát takarítottak be a termelők október 18-ig. Az AKI felmérése alapján 2021-ben 8,7 ezer hektáron, idén pedig már csak 7,8 ezer hektáron ültették ezt a gumós növényt. Az Agrárszektor által megkérdezett gazdák elmondása alapján látható, a klímaváltozás egyre erősebb nyomást gyakorol a hazai burgonyatermesztőkre is. Mostanra eljutottunk oda, hogy öntözés nélkül egyre kevésbé lehet nyereségesen megtermelni ezt a növényt, mindemellett a hazai termőterület is egyre csak csökken. Míg tavaly még a hazai burgonyafogyasztás felét ki tudta elégíteni a termés, idén már ez is kétségessé vált.

Mint ismeretes, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint a tavalyi, 8711 hektáros termőterület is csak a hazai fogyasztás mintegy 50-60%-át tudta fedezni, ám azóta közel 10%-kal csökkent a burgonya termőterülete hazánkban, ám emiatt idén nagyobb mértékű importra volt szükség. Burgonya tekintetében a hatóság szerint a fő importáló országok Hollandia és Németország, valamint Francia- és Írország, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A KSH adatai szerint az étkezési burgonya behozatala 19%-kal 29,1 ezer tonnára nőtt 2022. január és augusztus között az előző év azonos periódusához képest. A legnagyobb beszállító Franciaország maradt. Az idei év első nyolc hónapjában az újburgonya behozatala 37%-kal 10,7 ezer tonnára nőtt az előző év azonos időszakához képest. Franciaországból 103%-kal több, 8,75 ezer tonna újburgonya érkezett. A kivitel 24%-kal 2,5 ezer tonnára csökkent a megfigyelt időszakban. A két legnagyobb célpiac Csehország és Románia: az előbbibe 53%-kal csökkent, utóbbiba 62%-kal nőtt a kivitel, így most mindkét országba 725 tonna újburgonyát szállítottak.

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon az idei újburgonyát átlagosan 483 forint/kilogramm áron kínálták 2022. 15-25. hetében, ami megegyezett az egy évvel korábbival. A primőr termék kifutását követően a burgonya termelői ára 33%-kal 227 forint/kilogrammra emelkedett a 2022. 26-43. héten az előző év azonos periódusához viszonyítva. A franciaországi burgonya a 41. héttől jelent meg a kínálatban, nagykereskedelmi ára 71%-kal 285 forint/kilogrammra emelkedett a 2022. 41-43. héten az előző év azonos időszakához képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?