Meglepő hírek érkeztek az európai krumpliról: mi lesz így sokak kedvencével?

Meglepő hírek érkeztek az európai krumpliról: mi lesz így sokak kedvencével?

agrarszektor.hu
Az idei burgonyaszezon a világ nagy részén nehéznek ígérkezik. A termesztési időszak alatt a legtöbb termelő országban a forró, száraz időjárás a burgonyára is rossz hatással volt, ahogyan sok más terményre is. A globális kínálat az előrejelzések szerint alacsonyabb lesz, mivel a legtöbb ország a jelek szerint enyhén vagy jelentősen alacsonyabb terméshozamra számít. Az energiaköltségek hatalmas növekedése szintén nagy aggodalomra ad okot, mivel sokan vonakodnak a termény tárolásától, különösen a jelenleg magas árak mellett. Kiváltképp Európa lesz kénytelen valószínűleg importhoz folyamodni, hogy fedezze a piac nagy keresletét ebben a szezonban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hollandiában fellendülőben az export, nagy a kelet-európai kereslet. Az időjárás jelenleg nagyban meghatározza a burgonyapiacot. Míg sokáig túl száraz volt a talaj a betakarításhoz, most sok helyen túl sok eső esik a munkálatokhoz. A burgonyaexport a szezon elején fellendült, többek között új célállomások felé. Jelenleg azonban a megnövekedett költségek miatt különösen az afrikai országok számára túlságosan drágává vált. Szerencsére Kelet-Európából is van kereslet és ezek az országok valamivel szívesebben fizetik meg a jelenlegi árakat, ami lehetőséget ad az export kicsit szélesebbre húzására - írja a NAK. A feldolgozóipar nagymértékben már leszerződött burgonyán ül, és alig vásárol. A termelők magasabb árat szeretnének a jelenleg felmerülő szárítási és tárolási költség mellett, de az már más kérdés, hogy ezeket a költségeket ténylegesen kifizetik-e. A jelenlegi költségek nagyon megnehezítik az aktuális árszint fenntartását.

EZ IS ÉRDEKELHET

Belgium: Az alacsonyabb hozamok miatt magasak az árak

Az aszály miatt Belgiumban az idei szezonban jelentősen alacsonyabb lesz a burgonyatermés. 2018 rossz év volt a terméshozam szempontjából, de az idei termés még ennél is alacsonyabb. A jelenlegi árszint olyan magas, hogy a szabad burgonyával rendelkező termelők számára nagyon csábító, hogy most megváljanak tőle, mert jelenleg jó árat foghatnak ki, és a tárolási költségeket nullán tarthatják. A másik oldalon a kereskedő áll, aki nem akar ilyen drága burgonyát betenni a raktárába, és a feldolgozóipar sem, akik hagyományosan a legnagyobb felvásárlók. Novembertől amúgy is nehéz lesz még nem lekötött burgonyát vásárolni. Ehhez jön még, hogy Európában egyetlen ország sem beszélhet jó termésről, így nagy mozgás lehet az exportpiacon. A kérdés azonban továbbra is az, hogy az ilyen drága árak mindenki számára megfizethetőek lesznek-e. Az árak ebben a szezonban továbbra is 25 és 30 euró között ingadoznak majd. Minőségi szempontból úgy tűnik, jónak tűnik a termés.

Németország: Csendes, de kielégítő piac

A német burgonyapiac csendes, a burgonya kínálata helyben bővült, a kereslet és a kínálat többnyire összhangban volt egymással. Az árak nem mindig voltak egységesek, ami némileg gyengítette a keresletet. Észak-Németországban a termés mennyisége várhatóan alacsonyabb lesz a tavalyinál. Úgy tűnik, néhány belga sültkrumpli-gyártó nagyon korán fog árut vásárolni Németországban. Emiatt az ágazat a jövőben nem gyengülésre, hanem inkább emelkedésre számít a költségek tekintetében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Lengyelország: nagy a kereslet a lengyel burgonya iránt, de alacsony a termésmennyiség

Tovább emelkedett a burgonya nagykereskedelmi ára Lengyelországban októberben. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi betakarítás és a jelenlegi kínálat növekedése ellenére a burgonya iránti kereslet továbbra is magas. Ha ez így folytatódik, a burgonya átlagára ebben a hónapban Lengyelországban elérheti az elmúlt évek legmagasabb szintjét. Jelenleg a sárga burgonya ára 0,80-1,33 PLN/kg (0,16-0,27 €/kg) szinten mozog. A vörös burgonya ára 0,93-1,47 PLN/kg (0,19-0,29 €/kg), a fehér burgonya 1.00-1.47 PLN/kg (0.20-0.29 €/kg). A lengyel piacon a burgonya árának gyors növekedéséhez hozzájáruló fő tényezők egyrészt az alacsony kínálat, másrészt a jó kereslet. A GUS szerint a lengyel burgonyatermés 2022-ben mindössze 6,1 millió tonna lesz, ami legalább 2010 óta a legalacsonyabb. Az alacsony termés nem jelent rekord árakat, amint azt a 2015/2016-os szezon mutatta, de az idei árnövekedést a nagy kereslet generálja, különösen az exportőrök részéről. Például a magyarországi, litvániai és romániai importőrök már most is érdeklődnek a lengyel burgonya iránt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ausztria: Nem kedvezőek a betakarítási feltételek

Az alsó-ausztriai burgonyatermés betakarítása a folyamatos esőzések miatt nem halad olyan gyorsan, mint más években. A szállítás folyamatos, de meglehetősen visszafogott. Az emelkedő termelői árak várakozása is csökkenti az idei eladási hajlandóságot. Különösen a nem túl jó minőségű tételek esetében, azonban az értékesítés időpontját tekintve mérlegelni kell a költségeket.

Svájc: Kisebb mennyiség, de magas minőség        

A 2022-es burgonyaév kihívást jelentett a termelők számára. A szokatlan meleg miatt a 2022-ben a hagyományos burgonyatermés mintegy 10%-kal alacsonyabb az elmúlt öt év átlagánál. A csapadékos előző évhez képest azonban még mindig jó 10%-kal magasabbak a terméshozamok. A bio burgonya termesztésben viszont idén átlagon felüli hozamokat értek el. A 2022. évi össztermés ennek ellenére alacsonyabb lesz az előző évek átlagánál. Ennek ellenére az idei gumók minősége a svájci Patat szerint nagyon jó.

EZ IS ÉRDEKELHET

Franciaország: Eddig átlag alatti termés, mérsékelt értékesítés

Szeptember eleje óta a betakarítás jó ütemben folytatódik Franciaországban. A múlt heti esőzések megkönnyítették a munkát egyes aszályos parcellákon. Beauce-ban befejeződött a betakarítás, Champagne-ban is jól halad a betakarítás. Hauts-de-France régióban (ahol a termés 2/3-át termelik) a betakarítás egyes gazdaságokban eléri az 50%-ot.

A nemzeti terméshozamok általában elmaradnak, de ez fajta- és a parcellafüggő. Ami a kereskedelmet illeti, az értékesítés üteme szeptember eleje óta mérsékelt. A szupermarketekben a különböző választékokat kiemelik, hogy megkönnyítsék a vásárlást, sőt, ösztönözzék a fogyasztókat az impulzusvásárlásra. A márkák a beszállítóikkal közösen a burgonya "megfizethetőségét" kommunikálják minden háztartás számára. Arra törekednek, hogy a burgonyát olyan áron reklámozzák, amely vonzó a fogyasztók számára. Ne feledjük, hogy a burgonya tömegfogyasztási termék.

Írország: Csökkent terméshozam, sokan keresik a chips alapanyagot

A kiskereskedelmi kereslet és fogyasztás stabil, és az IFA szerint jelenleg a járvány előtti szinthez hasonlónak mondható. A jelentések szerint különösen délkeleten nagyon száraz betakarítási körülmények uralkodnak, és néhány termelő késlelteti a betakarítást, hogy elkerülje a betakarításkor keletkező károkat. Az chipsnek való fajták iránt nagy a kereslet, állítólag Európából is sokan érdeklődnek a termék iránt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Spanyolország: A szárazság és a termelési költségek emelkedése miatt egekben a burgonya ára, hiánytól tartanak

Segoviában folytatódik a spanyol burgonya betakarítása, amely várhatóan október végén fejeződik be, különösen az olyan sütőipari fajták esetében, mint az Agria, amely elsősorban tárolási fajta. A mennyiségek jelentősen elmaradnak a tavalyi évtől, mivel az időjárás hatására az összes termőterület csökkent, valamint a terméshozamok is jóval alacsonyabbak. Az aszály jelentősen befolyásolta a méreteket, amelyek leginkább kis méretűek. Ez, valamint a termelési, kezelési és csomagolási költségek nagymértékű növekedése miatt a burgonya ára az egekbe szökött, és elérte a történelmi szintet. Mind a friss, mind a feldolgozóipar nagy aggodalommal tekint az idei télre, mivel hiány alakulhat ki, figyelembe véve, hogy Franciaországban is jóval alacsonyabb termésre számítanak. Az árak tovább nőhetnek, ami hatással lehet a fogyasztásra, mivel az infláció már most is károsítja a gazdaságot és a fogyasztók vásárlóerejét.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egyesült Királyság: Félelmek a minőséggel kapcsolatban

Az Egyesült Királyságban a közelmúltban lehullott csapadék néhány terménynek lendületet adott, és West Midlands-ben javult a terméshozam. Keleten az eső túl későn érkezett ahhoz, hogy jelentős változást hozzon. A minőségi problémák most szintén nagy gondot jelentenek. A spongospórás varasodás aggasztó, Skóciától lefelé egészen délkeletig.

Olaszország: A kereslet megfelelő, de az árak emelkednek

Észak-Olaszországban a burgonya iránti kereslet megfelelő, de az árak mögött spekuláció vélhető, az árak emelkednek. A kiskereskedelemben nagy a kereslet, még a gyenge minőségűek is jól fogynak, észlelhető, hogy az emberek keresik a kedvezőbb árú termékeket. Sok üzlet olcsóbb termékeket keres, hogy nagyobb árrést csináljon. Október és november lesz az a hónap, amikor valószínűleg árrés nélkül fog elkelni a burgonya. A költségek viszont egyre rosszabbak: a villanyszámla 12 ezerről 40 ezerre emelkedett egyetlen hónap alatt, azonos fogyasztás mellett. Az árakat tehát biztosan emelni kell.

Jelenleg a fogyasztás nyugodtabb, mint a múlt hónapban, mint minden év szeptemberében. Az aszályt  a termelés szenvedte el, a tavalyi szezonhoz képest mintegy 30%-os csökkenés tapasztalható. Franciaországból kénytelenek importálni burgonyát, 1300 kg-os zsákokban, 0,35 €/kg áron. Ehhez az árhoz még hozzá kell adni a közúti és vasúti szállítás költségeit. A kereskedők még mindig nem látják át, mekkora mennyiségű olasz burgonya áll a termelőknél. Calabriában az első ásatások alapján 10-15%-kal alacsonyabb terméshozamot becsülnek, kisebb méretekkel, de kiváló minőséggel. A statisztikák szerint a burgonya továbbra is az egyik leggyakoribb zöldségféle az olasz családok bevásárlókosarában. A friss burgonyát az olasz családok 85%-a vásárolja.

EZ IS ÉRDEKELHET

Dél-Afrika: A burgonyaárak csökkennek

Dél-Afrika burgonyájának 69%-át jelenleg Limpopo tartomány adja. Limpopo tartományban két egymást követő évben volt fagy, de ezzel együtt nagyon jók az árak. Az idei szezonban a burgonya termőterülete jelentősen megnőtt, és a piac ellátása nagyon magas volt, ami túlkínálatot eredményezett. Jelenleg úgy tűnik, hogy ez enyhült, és az elmúlt héten 6%-kal nőtt az értékesítés. Az év eleje óta a Limpopo 1,3 millió zsákkal többet értékesített, mint az ötéves átlag.

Ezzel szemben az Északi- és Északkeleti-fokvidék 2,5 millió 10 kg-os zsákkal kevesebbet, a Szabad Állam pedig 2,3 millió zsákkal kevesebbet adott el az év eleje óta eltelt időszak átlagánál. Összességében azonban az eladások alacsonyabbak; Dél-Afrika gazdasági problémái a vásárlóerő csökkenésében mutatkoznak meg, és az év eleje óta összesen 2,7 millió 10 kg-os zsákkal kevesebbet adtak el, mint az ötéves átlag. A burgonya ára a múlt héten további 10%-kal csökkent, 10 kg-os zsákonként alig több mint 35 rúpia (2 euró) fölé esett.  A burgonya ára 40-60%-kal alacsonyabb, mint tavaly ilyenkor.

Kína: A hőség és az aszály miatt alacsonyabb a terméshozam

A burgonyatermés Belső-Mongóliában már majdnem véget ért. A termelés alacsonyabb, mint az előző években, ez főként a nyári szárazságnak és a magas hőmérsékletnek köszönhető. Az árak viszonylag szilárdak, és várhatóan tovább emelkednek. Az aszály csökkentette a terméshozamot. Az alacsonyabb terméshozamok ellenére a kínai export számai emelkedtek. A vonatkozó adatok azt mutatják, hogy 2022. januárja és augusztusa között Kína mintegy 220 300 tonna friss vagy hűtött burgonyát (ebbe nincs benne a vetőmag és vetőgumó) exportált, ami mintegy 2,57%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest; a teljes export értéke mintegy 119,65 millió dollár volt, ami mintegy 6,43%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

EZ IS ÉRDEKELHET

Észak-Amerika: Az alacsonyabb kínálat miatt az árak még magasabbak lehetnek, mint tavaly

A burgonya vetésterülete csökkent, és a hozamok viszonylag alacsonyak Idahóban. A terméscsökkenés mögött több tényező is áll, kezdve a szezon elején bekövetkezett késéssel. Idén nagyon hűvös volt a tavasz, és a növények nem növekedtek olyan mértékben, mint amilyenre június végére számítani lehetett. Ekkor a növények körülbelül kéthetes lemaradásban voltak. Július és augusztus hónapok rendkívül forróak voltak, ezáltal kisebbek lettek a hagymafejek. Idaho mellett Colorado és Wisconsin is későn kezdte meg az idei szezont.

A terméscsökkenés összesen 25 000 hektár, ez -9%-ot jelent. A terméshozamok sokkal alacsonyabbak, mint amire számítottak. Észrevehető, hogy minél északabbra esik a termesztés, annál jobb a hozam. Eközben a burgonya iránti kereslet továbbra intenzív, még az idén tapasztalt magasabb árak mellett is. Valószínűsíthető, hogy minden piac versenyezni fog a kínálatért, amely alacsonyabb, mint a tavalyi szezonban volt.

Peru: Érzékeny áremelkedés a limai nagybani piacon

Az Agrárfejlesztési és Öntözési Minisztérium (MIDAGRI) jelentése szerint Peruban általánosságban a 30 fő kultúra területe az ország vetésterületének mintegy 90%-át teszi ki, a 2020/2021-es szezonhoz képest (augusztustól júliusig) enyhén, 0,6%-kal csökkent, ami az importált műtrágyák magas árainak következménye, amelyek megnövelték a termények költségeit, dekapitalizálva a termelőket.

Az idei burgonya termőterület 339 581 hektárt tett ki, ami 3,5%-os növekedést jelent az elmúlt öt év átlagához képest. A termelés növekedése a limai nagybani piacra került burgonya mennyiségében is megmutatkozott: 2022 januárja és augusztusa között összesen 450 430 tonna, ami 4,6%-kal több az előző év azonos időszakához képest. A nagyobb mennyiségek ellenére azonban az infláció mély nyomot hagy ezen alapvető termékének nagykereskedelmi árain, amely valójában a második legfontosabb mezőgazdasági termék.

Óceánia: Burgonyafogyasztás emelkedik

A statisztikák szerint 2021-ben az ausztrál háztartások 87 százaléka vásárolt burgonyát, és átlagosan 1,7 kilogramm burgonyát vásároltak bevásárlásonként - az egy főre jutó kínálat pedig 18 kilogramm volt a szállított mennyiség alapján. Ez azonban óriási lehetőséget teremt az iparág számára a fogyasztás növelésére, de ez még mindig jóval elmarad más nemzetek, például Írország éves fogyasztásától, ahol az éves fogyasztás körülbelül 85 kg. A termelési adatok szerint az Ausztráliában termelt burgonya mennyisége öt százalékkal, vagy 1 458 991 tonnára nőtt, értéke pedig 13 százalékkal, vagyis 807,3 millió dollárra ugrott.

Eközben Új-Zélandon a COVID-19 világjárvány következményei miatt 2021 nehezebb év volt, mint az előző év. Emellett a megfelelés és a termelés növekvő költségei miatt az iparág összértéke kissé visszaesett, 1,2 milliárd dollárról 1,1 milliárd dollárra. Az adatok azt mutatják, hogy a termés 72 százaléka feldolgozott (fagyasztott és chips). A chips- és a snackfogyasztás értéke is megduplázódott, ami arra utal, hogy a világjárvány idején népszerű volt ez a kényelmi étel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13