Még kevesebb lehet a kukorica!

agrarszektor.hu
A Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) szeptember elején a várakozásoknak megfelelően csökkentette az amerikai kukoricahozamra vonatkozó előrejelzését, amit a Nemzetközi Gabona Tanács még így is túl optimista várakozásnak nevez.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az USDA az augusztusi 10,477 tonna/hektáros hozam helyett szeptemberben már csak 10,318 tonna/hektáros hozammal számol. Ennek megfelelően az amerikai össztermésre vonatkozó kilátások is csökkentek 5,2 millió tonnával, azonban a 334 millió tonnás termés még így is rekordot jelent.

Az amerikai zárókészletek várhatóan a legalacsonyabbak lesznek a 2003/04-es gazdasági év óta, és szakértők szerint az átlaghozamra vonatkozó előrejelzés további csökkentése várható.

Azonban még a fenti kilátásokat is borúsabban látja a Nemzetközi Gabona Tanács (IGC, korábban: Nemzetközi Búza Tanács), akik szerint ennél nagyobb csökkenés várható az idei amerikai, és ukrán kukoricatermelésben. Legfrissebb jelentésük szerint 2010-2011-ben összesen mintegy 824 millió tonna kukorica betakarítására lehet számítani, ami 5 millió tonnával kevesebb előző becslésüknél, és jóval alacsonyabb, mint amivel az USDA, mint mértékadó szervezet számít.

Az összes kukoricafogyasztást az IGC 837 millió tonnára becsüli, ami 7,5 millió tonnával magasabb az USDA prognózisánál. Az IGC ezt azzal indokolja, hogy a kukorica, mint állati takarmánynövény iránti kereslet emelkedni fog, míg a takarmánybúza iránti csökken. Utóbbi, valamint az árpa ára is magasabb, mint a kukoricáé, ezért a tanács arra számít, hogy főként Dél-Korea, Fülöp-szigetek és Izrael kukorica importja emelkedni fog a jövőben.

Bár az amerikai kukorica-betakarítás még csak hozzávetőleg negyedénél jár, azonban az eddigi eredmények elég elkeserítőek.

Az USDA a szárazság és a tűzvészek miatt az oroszországi búzatermésre vonatkozó előrejelzését is visszavágta, a júniusi várakozásokhoz képest összesen 15 millió tonnával. Eközben az Európai Unió termelését augusztus-szeptemberben összesen 6,7 millió tonnával csökkentette, elsősorban a magyarországi és román esőzésekre hivatkozva.

Mindezt némiképp ellensúlyozza, hogy Kanadában 2 millió tonnával nagyobb termés, és az előző gazdasági évről 1,5 millió tonnával magasabb zárókészletek várhatók, így a világ búzakínálatára vonatkozó előrejelzést is csak 700 ezer tonnával csökkentették az elmúlt hónaphoz képest.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34