Még kevesebb lehet a kukorica!

agrarszektor.hu
A Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) szeptember elején a várakozásoknak megfelelően csökkentette az amerikai kukoricahozamra vonatkozó előrejelzését, amit a Nemzetközi Gabona Tanács még így is túl optimista várakozásnak nevez.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az USDA az augusztusi 10,477 tonna/hektáros hozam helyett szeptemberben már csak 10,318 tonna/hektáros hozammal számol. Ennek megfelelően az amerikai össztermésre vonatkozó kilátások is csökkentek 5,2 millió tonnával, azonban a 334 millió tonnás termés még így is rekordot jelent.

Az amerikai zárókészletek várhatóan a legalacsonyabbak lesznek a 2003/04-es gazdasági év óta, és szakértők szerint az átlaghozamra vonatkozó előrejelzés további csökkentése várható.

Azonban még a fenti kilátásokat is borúsabban látja a Nemzetközi Gabona Tanács (IGC, korábban: Nemzetközi Búza Tanács), akik szerint ennél nagyobb csökkenés várható az idei amerikai, és ukrán kukoricatermelésben. Legfrissebb jelentésük szerint 2010-2011-ben összesen mintegy 824 millió tonna kukorica betakarítására lehet számítani, ami 5 millió tonnával kevesebb előző becslésüknél, és jóval alacsonyabb, mint amivel az USDA, mint mértékadó szervezet számít.

Az összes kukoricafogyasztást az IGC 837 millió tonnára becsüli, ami 7,5 millió tonnával magasabb az USDA prognózisánál. Az IGC ezt azzal indokolja, hogy a kukorica, mint állati takarmánynövény iránti kereslet emelkedni fog, míg a takarmánybúza iránti csökken. Utóbbi, valamint az árpa ára is magasabb, mint a kukoricáé, ezért a tanács arra számít, hogy főként Dél-Korea, Fülöp-szigetek és Izrael kukorica importja emelkedni fog a jövőben.

Bár az amerikai kukorica-betakarítás még csak hozzávetőleg negyedénél jár, azonban az eddigi eredmények elég elkeserítőek.

Az USDA a szárazság és a tűzvészek miatt az oroszországi búzatermésre vonatkozó előrejelzését is visszavágta, a júniusi várakozásokhoz képest összesen 15 millió tonnával. Eközben az Európai Unió termelését augusztus-szeptemberben összesen 6,7 millió tonnával csökkentette, elsősorban a magyarországi és román esőzésekre hivatkozva.

Mindezt némiképp ellensúlyozza, hogy Kanadában 2 millió tonnával nagyobb termés, és az előző gazdasági évről 1,5 millió tonnával magasabb zárókészletek várhatók, így a világ búzakínálatára vonatkozó előrejelzést is csak 700 ezer tonnával csökkentették az elmúlt hónaphoz képest.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?