A legnehezebb kérdés a finanszírozás - interjú Szaxon J. Attilával, az IKR Zrt. vezérigazgatójával

Agrárszektor
Drámainak látja a bankok finanszírozási hajlandóságát Szaxon J. Attila. Cége jelenlegi helyzetéről, jövőképéről illetve a magyar agrárpolitika várható alakulásáról alkotott véleményét osztotta meg velünk az IKR Zrt. vezérigazgatója.


Szaxon J. Attila

Agrárszektor.hu: Milyen az IKR Zrt. jövőképe?

Szaxon J. Attila: Az IKR egy rendkívül jó összetételű vállalkozás, magas szakmai színvonalon forgalmazza a szántóföldi növénytermeléshez szükséges vetőmagokat, növényvédő-szereket, műtrágyákat, géprendszereket. A kereskedelmi tevékenységhez világszínvonalú szolgáltatás tartozik, a mezőgazdasági gépek szervizén és alkatrész ellátásán túl, a precíziós gazdálkodás területén nyújt nagy segítséget a termelőknek. A rendkívül pontos talaj- mintavételezési tevékenységgel kezdve precíz tápanyag gazdálkodási szaktanácsadással zárva környezetkímélő módon teszi lehetővé a gazdaságos tápanyagpótlást.

Nagy az igény a cég áruira és szolgáltatásaira, de ha figyelembe vesszük, hogy a cég megbízható és kiszámítható módon vásárolja fel a terményeket, e mellett előfinanszírozást végez, hosszú távú jövőkép bontakozik ki.Asz.: Milyen innovációkat és szerkezeti átalakításokat terveznek?

Sz. J. A.: A cég valamennyi üzletágára szükség van, egyenként vizsgálva mindegyik eredményes. Komolyabb szerkezeti, szervezeti átalakítások, ebből adódóan, nem szükségesek, a szolgáltatási színvonal fejlesztése viszont állandó igény. Az innováció is ehhez kapcsolódik, így például a szántóföldi géprendszerek folyamatos fejlesztése- állandó téma, amit az időjárási szélsőségek is indokolnak, olyan univerzális géprendszerekre van szükség, amelyek szárazság idején is, de esős- csapadékos körülmények közt is megfelelő munkaminőséget képesek produkálni. A termesztett növények fajta kiválasztásánál, a növényvédő szerek kiválasztásánál is nagy segítséget nyújtanak a szántóföldi kísérletek, melyeknek eredményeit a különböző IKR rendezvényeken, bemutatókon, vevőtalálkozókon, Bábolnai Nemzetközi Gazdanapokon juttatunk el termelő partnereinkhez.

Asz.: Kívánnak-e új piacokra belépni?

Sz. J. A.: A cég tevékenységét teljes mértékben leköti a magyar piac, e mellett a szerb és román piacokon, főként a gépek és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások területén fejlesztünk, ezen kívül újabb piacokra belépést egyelőre nem tervezünk.

Asz.: Milyen finanszírozási stratégiával kívánják elkerülni a korábban
fellépő nehézségeket?

Sz. J. A.: Az egyik legnehezebb kérdés a finanszírozás, 2008-ig, gyakorlatilag korlátlan banki forrásokkal rendelkeztünk, ez napjainkra drámaian megváltozott. Tragikusan alacsony a bankok finanszírozási hajlandósága, ami a jövőben még tovább romolhat a bankadó és a külföldi anyabankok viselkedése miatt. Kormányzati szerepvállalást várunk a bankok finanszírozási hajlandóságának elősegítésére, ez széles skálán történhet, de főként a garanciák növelésével. E mellett továbbra is számítunk a szállítók finanszírozására, de sajnos itt is látni kell, hogy egyre nehezebben viselkednek bankként, egyre nehezebb halasztott fizetésű konstrukciókhoz jutni.

Asz.: Hogyan látja az agrárágazat jövőjét Magyarországon?

Sz. J. A.: Magyarország jó adottságú agrárország, fontos szerepe van a világ élelmezésében. Ez a szerep csak nőni fog. Megfelelő körülményeket kell teremteni a politika és a finanszírozás oldaláról és természetesen lépést kell tartanunk a világ technológiai fejlődésével.

Asz.: Milyen agrárpolitikai irányokat látna helyesnek?

Sz. J. A.: Sokat hallom mostanában a kis és középgazdaságok referálásáról, de úgy gondolom, az igazság és a megfelelő út, valahol középen van. Nem szabad ellehetetleníteni a minőségi és mennyiségi termelés zömét adó nagy gazdaságokat, akik, mint munkáltatók egy-egy kistérségben meghatározó szerepet játszanak az ott élők biztonságát, megélhetését jelentik.

Asz.: Milyen szabályozói intézkedéseket vár?

Sz. J. A.: Az állattenyésztés és élelmiszer-feldolgozás jövedelmezőségét, biztonságát, kiszámíthatóságát javító intézkedéseket vár a szakma. El kell tüntetni a támogatási különbségeket a "régi" és az "új" tagállamok között, elősegítve a hazai versenyképességet. A multi láncokra rá kell kényszeríteni a hazai élelmiszerek nagyobb arányú forgalmazását, meg kell akadályozni az árak mindenáron történő csökkentését, jövedelmet kell hagyni a termelőnél és az élelmiszer feldolgozóknál.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. június 3. 11:06