Sokat kaszálhatnak ezek az agrárvállalkozások: ettől várják a nagy nyereséget

Sokat kaszálhatnak ezek az agrárvállalkozások: ettől várják a nagy nyereséget

agrarszektor.hu
Gyümölcsöző időszaknak néznek elébe a mezőgazdasági mikro-, kis- és középvállalkozások saját meglátásuk szerint. A K&H agrárindexből kiderül, hogy szinte mindegyikük növekvő bevételre és nyereségre számít a következő egy évben, és beruházást is sokan terveznek. Nehézséget csupán a szakemberhiány jelenthet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kihívásokkal teli másfél évet tudhat maga mögött az agrárium a járvány, illetve az aszályok és fagyok okozta károk miatt. Az ágazat azonban tavaly mindezekkel együtt is rendre minden negyedévben jobban teljesített, mint az ipari és a szolgáltatási szektor. A jövővel kapcsolatban is nagyon pozitívak az ágazatban tevékenykedő kkv-k várakozásai, derült ki a K&H agrárindex legfrissebb eredményeiből. A mutató - 100 és 100 közötti értéket vehet fel, és most 33 ponton áll. Ennél magasabban éppen egy évvel korábban, 2020 második negyedévében volt, 42 ponttal. Ez főként annak köszönhető, hogy e cégek 94 százaléka számít bevételei és 82 százaléka nyeresége növekedésére egyéves időtávon. Bevétel szempontjából ez 8,5, a profitnál pedig 5,1 százalékos átlagos emelkedést jelent.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

EZ IS ÉRDEKELHET

A beruházások ideje következik a mezőgazdaságban

Pozitív fejlemény, hogy az emelkedő bevételek segítségével az agrárvállalkozások döntő többsége, 76 százaléka tervez különböző fejlesztéseket a következő egy évben. A legtöbben, a cégek 60 százaléka új gépek vásárlásában gondolkodik. A második legnépszerűbb beruházási cél az informatikai eszközök fejlesztése, amit minden ötödik cég tervez. Tresó István, a K&H agrár üzletág vezetője úgy gondolja, hogy a mezőgazdasági cégek várhatóan már most erőteljesen elkezdenek felkészülni az EU-s Közös Agrárpolitika új ciklusára. A szakember kifejtette, hogy 2023 után ugyanis jóval hangsúlyosabban fognak megjelenni a környezetkímélő szempontok, és ezeket az elvárásokat hatékony, az erőforrás-felhasználást csökkentő precíziós gépek és eszközök használatával lehet teljesíteni. 

A következő másfél évben az ágazat vállalkozásainak meg kell teremteniük a fenntartható működéshez szükséges szakmai és technikai hátteret. Ez azt is jelenti, hogy még több képzett dolgozóra lesz szükség a szektorban. Nem mindenki tudja azonban könnyen megtalálni a megfelelő tudással rendelkezőket. Az agrárcégek több mint negyede (26 százaléka) számolt be munkaerőhiányról, és jelölte meg ezt a tevékenységét legerősebben akadályozó tényezőként, miközben 17 százalékuk szeretne felvenni új munkatársakat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Támogatás és finanszírozás a szektorban

Nagy terhet vesz le az ágazat válláról, hogy az átálláshoz szükséges fejlesztéseket nem csak saját zsebből kell állniuk a gazdáknak. A három leggyakrabban említett lehetőség közül jelenleg a kkv-k 59 százaléka tervez pályázati forrásokat bevonni, jóval többen, mint az előző negyedévben (44%). Önerőből szintén a cégek több mint fele szeretné finanszírozni működését vagy beruházásait (54%). Hitelfelvételben pedig nagyjából minden harmadik agrár kkv (37%) gondolkodik. (A vállalkozások egyidejűleg többféle forrást is igénybe vehetnek),

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?