Sokat kaszálhatnak ezek az agrárvállalkozások: ettől várják a nagy nyereséget

Sokat kaszálhatnak ezek az agrárvállalkozások: ettől várják a nagy nyereséget

agrarszektor.hu
Gyümölcsöző időszaknak néznek elébe a mezőgazdasági mikro-, kis- és középvállalkozások saját meglátásuk szerint. A K&H agrárindexből kiderül, hogy szinte mindegyikük növekvő bevételre és nyereségre számít a következő egy évben, és beruházást is sokan terveznek. Nehézséget csupán a szakemberhiány jelenthet.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Kihívásokkal teli másfél évet tudhat maga mögött az agrárium a járvány, illetve az aszályok és fagyok okozta károk miatt. Az ágazat azonban tavaly mindezekkel együtt is rendre minden negyedévben jobban teljesített, mint az ipari és a szolgáltatási szektor. A jövővel kapcsolatban is nagyon pozitívak az ágazatban tevékenykedő kkv-k várakozásai, derült ki a K&H agrárindex legfrissebb eredményeiből. A mutató - 100 és 100 közötti értéket vehet fel, és most 33 ponton áll. Ennél magasabban éppen egy évvel korábban, 2020 második negyedévében volt, 42 ponttal. Ez főként annak köszönhető, hogy e cégek 94 százaléka számít bevételei és 82 százaléka nyeresége növekedésére egyéves időtávon. Bevétel szempontjából ez 8,5, a profitnál pedig 5,1 százalékos átlagos emelkedést jelent.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

EZ IS ÉRDEKELHET

A beruházások ideje következik a mezőgazdaságban

Pozitív fejlemény, hogy az emelkedő bevételek segítségével az agrárvállalkozások döntő többsége, 76 százaléka tervez különböző fejlesztéseket a következő egy évben. A legtöbben, a cégek 60 százaléka új gépek vásárlásában gondolkodik. A második legnépszerűbb beruházási cél az informatikai eszközök fejlesztése, amit minden ötödik cég tervez. Tresó István, a K&H agrár üzletág vezetője úgy gondolja, hogy a mezőgazdasági cégek várhatóan már most erőteljesen elkezdenek felkészülni az EU-s Közös Agrárpolitika új ciklusára. A szakember kifejtette, hogy 2023 után ugyanis jóval hangsúlyosabban fognak megjelenni a környezetkímélő szempontok, és ezeket az elvárásokat hatékony, az erőforrás-felhasználást csökkentő precíziós gépek és eszközök használatával lehet teljesíteni. 

A következő másfél évben az ágazat vállalkozásainak meg kell teremteniük a fenntartható működéshez szükséges szakmai és technikai hátteret. Ez azt is jelenti, hogy még több képzett dolgozóra lesz szükség a szektorban. Nem mindenki tudja azonban könnyen megtalálni a megfelelő tudással rendelkezőket. Az agrárcégek több mint negyede (26 százaléka) számolt be munkaerőhiányról, és jelölte meg ezt a tevékenységét legerősebben akadályozó tényezőként, miközben 17 százalékuk szeretne felvenni új munkatársakat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Támogatás és finanszírozás a szektorban

Nagy terhet vesz le az ágazat válláról, hogy az átálláshoz szükséges fejlesztéseket nem csak saját zsebből kell állniuk a gazdáknak. A három leggyakrabban említett lehetőség közül jelenleg a kkv-k 59 százaléka tervez pályázati forrásokat bevonni, jóval többen, mint az előző negyedévben (44%). Önerőből szintén a cégek több mint fele szeretné finanszírozni működését vagy beruházásait (54%). Hitelfelvételben pedig nagyjából minden harmadik agrár kkv (37%) gondolkodik. (A vállalkozások egyidejűleg többféle forrást is igénybe vehetnek),

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?