Óriási pénzeső a magyar agráriumban: több ezer milliárdra pályázhatnak a gazdák

Óriási pénzeső a magyar agráriumban: több ezer milliárdra pályázhatnak a gazdák

agrarszektor.hu
A Magyar Kormány döntése értelmében a 2021-2027-es időszakban példátlan mértékű támogatás, 4265 milliárd forint áll rendelkezésre a vidéki területek fejlesztésére, a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar versenyképességének növelésére, valamint a gazdák tisztességes jövedelmének biztosítására. A korábbi 17,5 százalékról 80 százalékra megnövelt nemzeti társfinanszírozásnak köszönhetően csak a 2021. és 2022. évben több vidékfejlesztési forráshoz lehet hozzáférni, mint eddig a 2014-20-as periódusban összesen.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A két évben rendelkezésre álló 1527 milliárd forintból 421 milliárd forint az uniós költségvetésből, míg 1121 milliárd forint a hazai társfinanszírozásból származik. A két programozási ciklus közötti átmeneti időszak lehetőséget biztosít a közvetlen támogatások további igénybevételére a 2014-2020-as szabályok szerint, míg a Vidékfejlesztési Programban újabb forrásokat biztosítanak a gazdálkodó számára - írja a NAK. Ahhoz, hogy ezen támogatások igénylését megkönnyítsük, a tavaszi online fórumok sikerét követően útjára indítottunk egy videósorozatot. A rendszeresen új résszel jelentkező sorozatban, bemutatjuk a felhívásokban foglalt legfontosabb pályázati követelményeket, ismertetjük az alátámasztó dokumentumokat és a projekt életútját, felhívva a figyelmet az esetleges hibázási lehetőségekre. A videók elérhetőek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara oldalán, valamint az egyes médiafelületeken.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Vidékfejlesztési Program éves fejlesztési keret módosításának az alkalmával számos új felhívás került be a 2021-es munkatervbe. Támogatást lehet még igényelni az alábbi pályázatokra: 

  • 2021. november 19. napjáig beadható a "Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása". Cél az új digitális szántóföldi és kertészeti technológiák és termesztési módok elterjesztésének támogatása. Nagyon nagy az érdeklődés az idei géptámogatás iránt, ugyanis legutoljára 2009. júniusában lehetett beadni növénytermesztésben használt eszközök beszerzéséhez támogatási igénylést a mostani 50%-nál jóval alacsonyabb intenzitással, annó mindössze a teljes költség 25%-át támogatták. Idén 5-250 M Ft-ig lehet támogatást igényelni. Utófinanszírozású a projekt, ami azt jelenti, hogy a megvalósítási időszakban először meg kell vásárolni a gépet, megkapják róla az alátámasztó dokumentumokat, amelyeket benyújtanak kifizetési igénylésre majd ezt követően utalják ki a támogatás összegét. Beszerezhetőek helyspecifikus, illetve precíziós munkavégzésre alkalmas traktorok, 1 db kombájn, betakarítógép, valamint akár önjáró permetező is. Adatelemzéshez használt tárgyi eszközök és immateriális javak, drón, továbbá 10 évnél nem régebbi eszközök felokosítása is elszámolható a projektben.
  • Még mindig benyújtható a tavaly novemberben nyílt "Mezőgazdasági kisüzemek támogatása". 15.000 euró szabadon felhasználható támogatást biztosítanak a legkisebb gazdaságok részére. Várhatóan 2022 május 31-ig nyitva lesz a felhívás. Így, aki esetleg nem tudott indulni 2021-ben - mert mindig a teljes lezárt üzleti év adatai számítanak - az most meg tudja úgy tervezni a 2021-es gazdasági tevékenységeit, hogy 2022-ben beadja a pályázatát.
  • Elérhető még például az "Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése". 2021. augusztus 18. napjától adhatóak be a kérelmek egészen 2022. február 8-ig. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: maximum 5 milliárd Ft.
  • 2021. szeptember 13. napjától 2021. december 7. -ig lehet beadni a "Gomba előállító üzemek fejlesztésének" támogatását.
  • Október 27. napjától adható be a "Takarmány előállító üzemek fejlesztésének támogatása" című felhívás a haszon- és hobbiállat takarmányozását szolgáló termékek előállítását támogatja.
  • 2022. december 30-ig beadható az "Öntözési közösségek együttműködésének támogatása".

EZ IS ÉRDEKELHET

Az idei évben számos egyéb felhívás megjelenése is várható még, megjelenik:

  • a "Krízisbiztosítási rendszer működésének támogatása",
  • a "Védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése",
  • a "Tavaszi fagykár megelőzésére szolgáló beruházás", valamint jó hír, hogy még az idei évben ismételten megnyitásra kerül
  • a diverzifikációs pályázat.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?