Mi lesz a cukor árával?

agrarszektor.hu
Nyolc hónapos csúcsra ugrott a cukor ára az indiai export lehetséges megfékezése miatt - írja a Bloomberg.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

India legnagyobb cukornádtermő tartományában, Uttar Pradeshben a gazdák készleteik visszatartásával fenyegetőznek, amennyiben a feldolgozóüzemek nem garantálják az általuk kért minimális felvásárlási árat.

Eközben az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma tegnap kiadott előrejelzésében azt várja, hogy az EU is kevesebb cukorrépát fog idén betakarítani. Az USDA becslései szerint 12 százalékkal kevesebb, 14,5 millió tonna cukorrépa terem idén, míg a teljes cukortermelést 14,8 millió tonnára taksálja, a tavalyi 16,8 millió tonnához képest.

A hírek hallatán Londonban és New Yorkban is emelkedni kezdett a cukor ára: a finomított cukor ára a new yorki tőzsdén, decemberi szállításra 2,9 százalékkal, tonnánként 668,7 dollárra ugrott, de napközben a 672 dollárt is elérte, amekkora árat utoljára februárban mértek.

A Commerzbank elemzői szerint az indiai árvita akár rövid távú cukorhiányhoz is vezethet, de a spekulációs ügyletek számát is növeli.

Eközben a márciusi nyerscukor határidős ára is emelkedni kezdett New Yorkban, szintén februári szinteken zárva a kereskedést, átlépve napközben a 26 centes árat.

A világ egyik vezető cukorpiaci intézete, a Czarnikow szerint a februári magas árakra a termelők igen gyengén reagáltak, igaz az időjárás sem kedvezett sem a cukornádnak, sem a cukorrépának. Ugyanakkor strukturális problémákra is felhívta a figyelmet az elemzőcég: Brazíliában a megnövelt növénytermesztés mellett feldolgozóüzemek építésére is szükség lenne, a meglévők kapacitása ugyanis már nem elegendő.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55